Companii

Investitorii străini trag un semnal de alarmă. Paradoxul din economie: România nu mai este competitivă din punct de vedere al disponibilităţii angajaţilor calificaţi şi are probleme legate de competitivitate în domeniul fiscal, dar companiile mizează pe creşterea veniturilor

Investitorii străini trag un semnal de alarmă....
29.09.2018, 14:50 1209

România nu mai este competitivă din punct de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate şi are probleme legate de competitivitate în domeniul fiscal, dar majoritatea investitorilor străini se aşteaptă la o creştere a veniturilor în următorul an şi la dezvoltarea afacerilor pe plan local, arată Indicele Percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

”În rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre aşteptările privind creşterea veniturilor şi a cifrei de afaceri pe termen scurt şi îngrijorările legate de lipsa infrastructurii şi a stabilităţii cadrului de reglementare pe termen lung. FIC îşi menţine opinia, exprimată şi în trecut, că lipsa predictibilităţii şi a investiţiilor erodează competitivitatea economiei şi potenţialul acesteia de creştere”.

Astfel, pentru prima dată din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi,  majoritatea respondenţilor a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate (53.4% în septembrie vs 45% în martie).

În urmă cu doi ani, doar un sfert dintre respondenţi reclamau probleme legate de lipsa forţei de muncă.

În acelaşi timp, în martie 2017, o treime dintre investitorii străini chestionaţi declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 şi martie 2018, când două treimi dintre respondenţi au afirmat acelaşi lucru.

”Considerăm că anunţurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact şi consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătăţire a acestui indicator, revenind la situaţia în care doar o treime dintre respondenţi consideră România mai puţin competitivă din cauza fiscalităţii”.

FIC remarcă în prezent o relativă stabilitate a regimului fiscal având în vedere că măsurile anunţate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunţate schimbări majore de politică fiscală.

Prin urmare, companiile au reuşit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deşi acest lucru a generat costuri şi eforturi considerabile neplanificate.

”Pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o ţară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenţei politicilor publice. Membrii FIC îndeamnă guvernul să menţină un cadru fiscal stabil şi să fie transparent în ceea ce priveşte viitoarele schimbări. În acelaşi timp, FIC consideră că mediul public şi cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăţi piaţa forţei de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării”.

Alte două subiecte sensibile pentru investitori sunt  infrastructura, 82,2% dintre investitorii străini apreciind că România nu este competitivă faţă de alte ţări, şi birocraţia, unde procentul este la fel de mare.

În plus, 84,5% consideră că mediul legislativ a devenit mai puţin predictibil, iar 28,9% spun că mediul de afaceri s-a înrăutăţit substanţial, cu 44,4% apreciind că s-a înrăutăţit puţin.

Totuşi, 63% dintre investitorii care au răspuns la chestionarul FIC spun că mizează pe creşterea veniturilor în următorul an, iar 61,5% văd o creştere a afacerilor locale.

Acest sondaj este realizat la fiecare şase luni doar în rândul comunităţii membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO