Companii

Investitorii „verzi“ au primit vestea pe care o aşteaptă de trei ani: CE a aprobat schema de sprijin pentru regenerabile

Investitorii „verzi“ au primit vestea pe care o aşteaptă de trei ani: CE a aprobat schema de sprijin pentru regenerabile

Parcurile eoliene au atras până acum investiţii de un miliard de euro. Facturile la electricitate vor creşte mai târziu

Autor: Roxana Petrescu

14.07.2011, 00:06 2100

Investitorii în energie verde au primit ieri o veste pe care oaşteaptă de aproape trei ani de zile şi anume avizul favorabil dinpartea Comisiei Europene (CE) asupra schemei de sprijin a Românieiîn domeniul surselor regenerabile de energie.

Deşi există o lege publicată în Monitorul Oficial încă din2008, Legea 220/2008, în care este descrisă schema de sprijinpentru investiţiile în eoliene, biomasă sau centrale solare, abiala jumătatea acestui an autorităţile române au trimis CEnotificarea oficială pentru această schemă a cărei valoare seridică în următorii zece ani la peste 10 miliarde de euro.

În multe rânduri, investitori străini de talia E.ON (Germania),GDF SUEZ (grup franco-belgian) sau CEZ (Cehia) au cerut aplicareaacestei legi, fără de care aceste companii susţin că investiţiileverzi sunt nerentabile.

Deşi au existat suspiciuni privind supracom­pensarea, ieri CE aaprobat schema trimisă de statul român care ar trebui să deblochezeinvestiţii de 5 miliarde de euro în perioada 2011-2013, potrivitestimărilor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE). Marileprobleme pe care le ridică această schemă sunt creşterea facturilorla electricitate cu circa 30% până în 2017, dar şi eventualelepro­bleme pe care le-ar putea înregistra sistemul energetic dincauza caracterului incontrolabil al energiilor regenerabile.

Pe de altă parte, numai până în acest moment, în ciudaincertitudinilor legate de lege, investiţiile în energie verde s-auridicat la circa un miliard de euro, creând locuri de muncă într-operioadă dificilă pentru economia locală.

"Comisia Europeană aprobă schema de sprijin a României îndomeniul surselor regenerabile de energie bazată pe certificateverzi", se arată în co­mu­nicatul CE.

După acest aviz favorabil, decizia CE urmează să fie trimisăcătre autorităţile române.

"Este rândul autorităţilor române să transforme în realitatepotenţialul pe care ţara noastră îl are şi să atragă investiţiisemnificative în acest domeniu într-un moment în care economia arenevoie mai mult ca oricând de fluxuri de capital şi de noi locuride muncă. ANRE (Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniulEnergiei) este în continuare principalul actor de care depindeimplementarea rapidă a legislaţiei", a precizat Dana Duică,directorul executiv al AREE.

La rândul lor, reprezentanţii ANRE spun că aplicarea legii nueste un lucru care să mai dureze mult timp.

"Trebuie să vedem concret decizia Comisiei, înainte de a puteacomunica pe seama acestui aviz favorabil. În 30 de zile dupăprimirea acestei decizii cred că va fi finalizată şi legislaţiasecundară pentru că ea în mare parte este deja redactată", spuneDan Plaveti, preşedintele ANRE.

La rândul lor, investitorii în energie verde spun că semnaluldat de CE este o veste cât se poate de bună. "Este un pas mareînainte. Rămâne ca instituţiile statului să pună în aplicare acestcadru legal, să nu piardă acest moment. După trei ani de zile deaşteptare, Valvis Holding va putea face în sfârşit un anunţ publicprivind proiectele sale în domeniul energiei regenerabile", a spusomul de afaceri Jean Valvis, cel care a pus pe picioare afacerilecu ape minerale Dorna, dar şi brandul de lactate LaDorna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO