Companii

Investitorii vor să pună pe harta economică a României 200 de proiecte de investiţii cu o valoare cumulată de 17 miliarde de lei. Doar că statul nu are buget de ajutor de stat decât pentru un sfert din sumă

Investitorii vor să pună pe harta economică a...

Autor: Cristina Roşca

11.08.2022, 00:08 3525

Pentru a dezvolta aceste fabrici, hoteluri sau clinici medicale, companiile cer ajutor de stat de 6,4 miliarde de lei, doar că statul nu are buget decât pentru un sfert din sumă

Investitorii pun pe masă proiecte de 17 mld. lei (3,4 mld. euro), bani cu care vor să ridice fabrici, hoteluri şi clinici medicale în România. E vorba de aproape 200 de proiecte de investiţii, dintre care aproape un sfert au o valoare de cel puţin 100 de milioane de lei.

„Sunt surprins să văd atât de multe proiecte care cer ajutor de stat, multe dintre ele fiind de dimensiuni foarte mari. Un număr aşa de mare de proiecte de valori semnificative este o situaţie atipică din punctul de vedere al ajutorului de stat“, spune Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şi de business şi partener în cadrul casei de avocatură Noerr.

Cele aproape 200 de proiecte de investiţii analizate de ZF sunt doar cele care au pus cerere pentru ajutor de stat. Dintre acestea, patru au o valoare de peste 100 de milioane de euro (500 mil. lei), un prag important pentru economia locală, care în ultimii cinci ani nu a primit decât patru investiţii în producţie, de la zero, de asemenea magnitudine.

„Numărul foarte mare de proiecte de investiţii de valori mari ce au cerut ajutor de stat în această sesiune mă face să cred că vom asista într-adevăr la tot mai multe investiţii în România. Unele vor fi investiţii ale companiilor deja existente, însă mă aştept şi la grupuri noi ce vor veni în România datorită contextului din Ucraina şi dorinţei de a avea furnizorii în Europa“, adaugă el.

Iulian Sorescu e de părere că România se apropie tot mai repede de momentul în care vom vedea investiţii de 500 mil. euro sau chiar 1 miliard de euro local.

„O astfel de investiţie foarte mare va deschide imediat apetitul marilor companii pentru investiţii uriaşe în România.“

Totuşi, pentru a se dezvolta local, pentru a ridica cele 200 de fabrici, hoteluri sau cli­nici medicale, companiile, atât româneşti, cât mai ales străine, cer şi ajutor de la stat. Su­ma cumulată pe care investitorii au cerut-o sub formă de ajutor de stat este de 6,4 mld. lei, mult peste bugetul anunţat de Ministerul de Finanţe, chiar şi cel supli­mentat.

Mai exact, reprezentanţii de la Finanţe au anunţat ieri că suplimentează cu 1 mld. lei bugetul de aproape 700 mil. lei, datorită interesului mare venit din partea investitorilor.

Rămâne de văzut dacă, fără ajutor de stat, toate proiectele vor fi implementate, iar dacă da, de unde vor veni banii, care vor fi sursele de finanţare.

„Avem antreprenori cu experienţă, cu bună reputaţie şi de calitate în România, care au capacitate de finanţare şi echipe experimentate. Sper ca şi autorităţile să îi sprijine pe aceşti investitori într-un mod cât mai eficient şi transparent“, completează Ciprian Lăduncă, managing partner la LCL Advisory.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO