Companii

Ioan Micula: Negociem in fiecare an posibile imprumuturi ca sa reducem costurile

Ioan Micula: Negociem in fiecare an posibile imprumuturi ca sa reducem costurile

Ioan Micula, presedintele European Drinks

06.07.2006, 18:44 78

Presedintele European Drinks, cel mai mare grup alimentar cu capital romanesc, spune ca exporturile companiei s-au dublat anul trecut, iar in primul semestru au crescut cu 70%.
"Grupul nostru este interesat de expansiunea pe piata regionala, iar cresterea continua a cererii la export ne determina sa mizam pe o dezvoltare puternica dupa aderarea la Uniunea Europeana si eliminarea taxelor vamale", spune Ioan Micula.
Presedintele grupului European Drinks spune ca in acest moment grupul exporta in peste 40 de tari, printre care se numara Franta, Anglia sau Germania.
"Suntem intre cele mai mari afaceri ale lumii", a mai spus Micula. El a precizat ca in primele sase luni din acest an cifra de afaceri a companiei a crescut cu 15% in euro fata de aceeasi perioada din 2005.
Anul acesta, European Drinks ar putea contracta de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un credit sindicalizat in valoare de 250 milioane de euro, cu 55 de milioane peste suma anuntata la mijlocul anului trecut, pentru a finanta planurile de extindere. Anul trecut, BERD anunta ca a primit o solicitare pentru un credit de aproape 200 mil. euro din partea actionarilor European Drinks.
"Suma a fost suplimentata pentru ca au aparut proiecte noi. Banii vor fi investiti in activitati adiacente celor actuale, situate in aval si amonte. Este vorba despre noi capacitati de productie, extinderea operatiunilor de logistica si a retelei de distributie", au declarat reprezentanti ai European Drinks.
Presedintele European Drinks a spus ca grupul poarta negocieri in fiecare an cu institutii financiare care sunt interesate de parteneriate locale.
"Intentiile noastre urmaresc micsorarea costurilor si imbunatatirea profitabilitatii", a declarat Ioan Micula, presedintele grupului European Drinks.
Grupul European Drinks, detinut de fratii Ioan si Viorel Micula, are o cifra de afaceri anuala de peste 500 de milioane de euro, avand activitati in mai multe sectoare printre care cel alimentar, productia de bauturi alcoolice si sucuri, dar si in domeniul hotelier. Compania, care detine cel mai mare numar de brand-uri inregistrate in Romania, are in portofoliu apa minerala Izvorul Minunilor, sosurile Regal, sucurile Fruttia, napolitanele Naty, berea Burger.
Anul trecut, European Drinks a anuntat ca va investi pana la 100 de milioane de euro in urmatorii doi ani pentru cresterea capacitatilor de productie a fabricii de bere de la Draganesti, din judetul Bihor.
Compania a anuntat ca a dublat capacitatea de productie a fabricii de bere pana la 2 milioane de hectolitri pe an, urmand ca la finalul lui 2006 capacitatea fabricii sa ajunga la 3,5 milioane de hectolitri.
"Vom avea una din tre cele mai mari fabrici de bere din Europa", a mai spus Micula.
Initial, compania a construit in urma unei investitii greenfield o fabrica de bere cu o capacitate anuala de un milion de hectolitri.
European Drinks produce berea la PET Burger, Meister si Dracula.
In paralel cu extinderea capacitatilor de productie, compania investeste si in marirea liniei de imbuteliere a berii la butoi, investitie care va fi gata la inceputul anului viitor.
Dupa o investitie initiala de 50 de milioane de euro in constructia unei fabrici de bere la Draganesti, in judetul Bihor, cu o capacitate de un milion de hectolitri, compania a ajuns la o cota de piata in volum de 18,3% pe piata de retail, potrivit AC Nielsen, citat de companie.

Cel mai mare grup alimentar autohton
Afaceri de peste 500 mil. euro
Cel mai mare numar de branduri inregistrate, peste 1.300 la jumatatea anului trecut
Activitati in industria alimentara, productia de bauturi alcoolice si sucuri, dar si in domeniul hotelier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO