Companii

Ioan Nani, şeful Antibiotice: „Voi dubla salariile angajaţilor în cinci ani, de la 750 de euro la 1.500 de euro net“. Pentru prima dată, un executiv de top din România anunţă dublarea salariilor ca singura soluţie pentru oprirea exodului. Cine mai semnează angajamentul de a dubla salariile angajaţilor în cinci ani?

Ioan Nani, directo­rul general al producătorului de medicamen­te Antibiotice din Iaşi

Ioan Nani, directo­rul general al producătorului de medicamen­te Antibiotice din Iaşi

Autor: Iulian Tenchiu

29.09.2019, 03:02 16069

Ambiţia lui Ioan Nani, directo­rul general al producătorului de medicamen­te Antibiotice din Iaşi şi unul dintre cei mai longevivi directori din industria farma, este să crească vânzările şi profitabilitatea companiei în următorii ani în aşa fel încât să dubleze salariile angajaţilor, pentru a stopa migraţia externă. Contrar trendului, el pune în responsabilitatea managementului necesitatea majorărilor salariale şi nu în sarcina angajaţilor.

„Lucrez la un plan de afaceri până în 2030, la care am luat în calcul ipoteza că dacă la nivelul anului 2025 spre 2030, Antibiotice nu va plăti un salariu mediu în companie de cel puţin 1.500 de euro, riscăm să rămânem fără forţă de muncă calificată şi supracalificată. Dacă acum plătesc în medie 750-800 de euro (net- n.red.), atunci de câte ori trebuie să crească acest business ca să ajung la acel salariu mediu de 1.500 de euro? Ar trebui să facem de aproape 3 ori mai mult cifră de afaceri, profitabilitate“, a spus Ioan Nani, un executiv cu 30 de ani de experienţă în domeniul farma.

Viziunea lui este contrară liderilor din marile companii din România, care se plâng de creşterea costurilor cu forţa de muncă şi care nu acordă creşteri salariale medii mai mari de 4- 5% de la an la an. În ultimii cinci ani, salariul mediu la nivel naţional a crescut cu 70%, până la aproximativ 3.100 de lei net pe lună, în principal datorită intervenţiei guver­nu­lui pentru majorarea salariului minim şi creşterilor salariilor din sectorul bugetar.

Antibiotice este al treilea mare producător de medicamente din România (după Terapia şi Zentiva), cu afaceri de 365 de milioane de lei şi un profit net de 34 de milioane de lei în 2018. Compania are circa 1.400 de salariaţi al căror salariu mediu este de aproximativ 3.500 de lei net (peste salariul mediu la nivel naţional de circa 3.100 de lei net/ lună).

Şeful Antibiotice – o companie unde statul are pachetul majoritar de acţiuni- spune că producătorii locali au nevoie de mai mult sprijin din zona guvernamentală, având în vedere că investitorii străini au parte de o politică de ajutoare de stat favorabilă.

„Radu Oprea, ministrul mediului de afa­ceri, spunea că pentru a se califica la un ajutor de stat o companie trebuie să plătească un sala­riu mediu de 4.500 de lei net. Cei care se cali­fică aici sunt cei care vin de pe alte segmente, dar nu de la noi din ţară. Este bine să fim cu­rajoşi cu industria locală“, a mai spus Ioan Nani.

Antibiotice Iaşi este şi unul dintre cei mai mari exportatori de pe plan local (al cincilea din Iaşi şi pe locul 367 la nivel naţional în 2018). Cu exporturi de 31,5 milioane de dolari în 2018, compania exportă medicamente în Asia, Europa, America de Nord, Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, Orientul Mijlociu şi Africa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO