Companii

20 de ani de capitalism - Ioan Niculae, Interagro: Agricultura nu se face cu calul sau cu magarul. Daca nu faci agricultura industriala, sansele sunt zero

Ioan Niculae, Interagro: Agricultura nu se face cu calul sau cu magarul. Daca nu faci agricultura industriala, sansele sunt zero

Ioan Niculae, proprietarul Interagro: Nu este usor sa gasesti terenuri compacte, bune pentru agricultura, cu sistem de irigatii care poate fi cel putin refacut. Agricultura e de mare risc.

Autor: Cristina Stoian

12.07.2009, 15:22 3272

Toata viata a lucrat in industria chimica, mai intai pentrustat, apoi pentru propriul buzunar, mai ales ca meseria a fostdestul de banoasa. "Inainte de '90 lucram ca referent despecialitate la Chimica, o interprindere de comert exterior, undevindeam, negociam, semnam contracte si livram cantitati de milioanede tone de ingrasaminte chimice in toate tarile lumii. La vremeaaceea, Romania ocupa locul trei in lume ca tara producatoare siexportatoare de ingrasaminte chimice, iar acum suntem pe locul 50,poate", isi aduce aminte Ioan Niculae
Dupa Revolutie, ca orice tanar dornic de afirmare a sustinut unexamen pentru a fi repartizat in Bagdad, plecarea urmand sa-ischimbe radical viata. Razboiul dintre Irak si Kuweit i-a schimbatinsa toate planurile. " Mi-am dat practic seama ca nu mai pot plecasi atunci m-am gandit sa-mi fac propria afacere, mai ales ca aveamsemne ca lucrurile se schimbau in Romania. Eram si destul de tanar,era varsta la care ma puteam apuca de ceva de la zero", explicaNiculae.
Profitand de Legea 96/1990, care dorea atragerea investitiilor cucapital strain in Romania, scutind antreprenorii de la platireaimpozitelor timp de patru ani, Niculae isi gaseste un partener turccu care pune pe picioare Interaction, o companie care facea comertcu produse chimice. Dupa cateva luni, asociatul, care se ocupa inacelasi timp si de comertul cu geamuri de la Medias, a hotarat sase retraga din afacere. " Nu mai putea sa tina pasul. Produselechimice, in general marfurile de masa, de volum mare, erau devalori mari. I s-a parut prea mare problema asta pentru el siatunci si-a vandut partile sociale unei partenere de afaceri a meadinainte de Revolutie, din Anglia, care este si in prezent actionarin cadrul Interagro", spune Niculae.

Profit din start
Timp de patru ani, Interaction a fost complet scutita de impozite,motiv pentru care banii au inceput sa curga. Capitalul a fostreinvestit, dupa cum spune fondatorul companiei. Tot ce gasea inbanca reinvestea in cumpararea de ingrasaminte chimice de lacombinate. "Era o meserie pe care o stiam si pe care o facusem depeste 15 ani. S-a dovedit a fi, cu toate dificultatile prin care amtrecut, de succes. In '95, cand incheiam primul ciclu peInteraction, ne facuseram un capital de lucru de cateva zeci demilioane de dolari. Profitul, numai pe ingrasaminte, a fost depeste 13 milioane de dolari", spune Ioan Niculae.
Pentru a putea profita mai mult de aceste facilitati fiscale, omulde afaceri a venit cu o idee care avea sa prelungeasca aceastaperioada cu inca doi ani- crearea Interagro, cu actionari IoanNiculae, parintii acestuia si asociata din Anglia. Noua companie acontinuat activitatea inceputa de Interaction si timp de doi ani nua platit impozitul pe profit, fiind societate mixtaromano-engleza.
Legea privatizarii, care permitea statului sa vanda intreprinderi,inclusiv combinatele chimice, a fost poate cea mai buna afacere ateleormaneanului, chiar daca inceputul nu a fost atat de roz precumcredea Niculae.
"Am participat la privatizarea Amonil Slobozia de unde am fost datafara cu mare succes, schimband documentatia intr-o noapte deCraciun, societatea fiind cumparata de altcineva. La urmatoarearunda de licitatie au fost scoase doua combinate - Sofert Bacau siAzochim Piatra-Neamt, ultimul fiind inchis complet.
In 1992, statul roman a hotarat sa faca o investitie de reabilitarea fabricilor de pe platforma, dar au facut o datorie de 93 mil.marci germane, pe care ne-au pus-o in carca si pe care a trebuits-o ducem mai departe", explica omul de afaceri.
A urmat privatizarea in industria petrochimica si petroliera, iarnumele lui Niculae a aparut si pe listele de licitatie pentrurafinaria Astra Romana Ploiesti. Pachetul de 51% din actiuni a fostachizitionat pentru 16 mil. dolari, tranzactia dovedind in timp caa meritat toti banii. " Nu mi-a parut niciodata rau ca am facutacest pas, deoarece a fost o investitie care a mers in momentele decriza de dupa '97, cand economia romaneasca s-a blocat completdeoarece Conventia Democrata, celebra pe atunci, a considerat capoate reduce deficitul comercial numai dubland preturile laachizitii la materii prime si energie", crede Ioan Niculae, carespune ca in conditiile in care nicio fabrica nu a lucrat timp dedoi ani, Astra l-a ajutat sa mentina muncitorii la celelalteunitati la care nu producea nimic.
De-a lungul timpului afacerile lui Niculae au fost de multe oripuse sub semnul intrebarii, mai ales cele din industria petroliera,dar omul de afaceri a negat toate acuzatiile. Acelasi lucru s-aintamplat si in cazul fabricilor de tigarete pe care unele vocispun ca Niculae le-ar fi pus pe butuci. Galaxy Tobbaco, una dintrecompaniile sale a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ patrumilioane de euro, prin neplata accizelor pentru 130 de tone detutun vandut catre unele societati, dupa cum scria presa din aceavreme.

Agricultura ca hobby
In timp ce industria chimica l-a ajutat sa ruleze sute de mii dedolari, Niculae a avut timp sa investeasca si in alte domenii, faraa pune prea mult pret pe "gura lumii".
In 1994 pune pe picioare prima moara de grau in satul natal, caredesi initial a fost un esec, moara adusa din Danemarcaneridicandu-se la nivelul scontat, a inceput sa functioneze dupa cea fost schimbata cu piese romanesti. "Prima problema de care ne-amlovit a fost ca nu aveam de unde sa ne procuram graul. Asa aminceput sa inchiriem pamant, sa cumparam utilaje. Ne-am dezvoltatpe principiul bulgarelui de zapada, cumparand si arendand primadata 100 de hectare de teren, apoi 1.000, apoi 10.000, iar acum amajuns sa avem peste 50.000 de hectare, dintre care 12.000 sunt inproprietate."
Chiar daca a fost unul dintre antreprenorii locali care ar fi pututcumpara o mai mare suprafata de teren agricol, Niculae spune ca nua avut alta solutie. "Nu este usor sa gasesti terenuri compacte,bune pentru agricultura, cu sistem de irigatii care poate fi celputin refacut. Agricultura e de mare risc", opineaza el.
In 1998 i-a iesit in cale o alta oportunitate, pe care "nu aveamcum sa o ratez"- Societatea de asigurari Asirom. "Era perioada incare aveam combinatele oprite. Aveam o suma de bani si a trebuit sainvestesc in ceva. Atunci a venit aceasta oferta publica demajorare a capitalului social la Asirom. Am fost norocosi ca nu aufost concurenti, fiind tot o perioada de criza dramatica, or, ca sapoti sa platesti la nivelul lui '98 circa 21 mil. dolari (circa 256mld. lei vechi) in 24 ore nu era simplu. Noi am avut acesti bani",justifica Niculae.
In 2007, cand a iesit din actionariat, Interagro a primit 86 mil.dolari, banii fiind investiti in combinatele chimice, care nu aufunctionat decat pe bani multi, dupa cum spune proprietarulacestora. "Anul trecut in toate combinatele chimice, plus celecinci centrale electrice, am investit 90 de milioane de euro, darpe majoritatea le-am adus la standardele de mediu ale UE, pe careRomania trebuie sa le indeplineasca pana in 2014. Am avut avantajulca in 2008 a fost si o piata foarte buna la ingrasaminte, iar oparte din acesti bani au fost investiti in retehnologizare, incresterea capacitatilor de productie sau in cea a eficienteieconomice (consumul pe tona de produs)."
Combinatele Interagro produc zilnic 4.000 tone de uree si alte3.000 de tone de alte ingrasaminte chimice.

Previziuni sumbre
Dupa un an cu castiguri grase, 2009 a debutat cu o criza financiaraglobala care i-a dat peste cap toate planurile proprietaruluiInteragro. 90% din productie merge la export, piata locala fiinddecapitalizata pentru a putea absorbi o cantitate mai mare deingrasaminte. "Agricultorii romani nu au bani, iar noi nu nepermitem luxul sa dam ingrasaminte fara sa ni le plateasca",conchide el.
Subventiile care promiteau ingrasaminte la inceputul anului au fostdate uitarii, autoritatile dand vina pe Comisia Europeana, careconsidera ajutor de stat astfel de mecanism. "Toata lumea a zis caeste numai interesul meu pentru ca am combinate chimice. Sigur cale am, dar nici nu cred ca ar fi fost ceva rau ca aceste combinatenu ar fi fost oprite, pentru ca ar fi salvat multe mii de locuri demunca, iar pentru Romania ar fi insemnat un aport de cel putin 2-3milioane de tone de cereale in acest an, care, la orice pret le-arfi luat, ar fi insemnat 1,5 - 2 miliarde de euro", calculeazaNiculae.
Aceasta este si motivul pentru care omul de afaceri crede ca anulacesta vor fi recoltate maxim 3,5 milioane de tone de grau, fata de7 milioane de tone anul trecut. "Daca continua ploile, din 3,5milioane de tone probabil vom face 2,5 mil. tone din care mai multde jumate va fi furajer. Speram sa nu inceapa si incoltirea la grauca atunci totul va merge la animale", crede Niculae.
Antreprenorul inca mai spera ca autoritatile sa dea subventii laingrasaminte in toamna, pentru ca atunci "locurile de munca dinchimie, industria usoara, prelucrarea carnii, domenii care suntajutate de agricultura vor fi salvate sau mentinute. Numai eu creez1.000 de posturi in plus anul acesta, daca merg aceste combinate",promite omul de afaceri.
Deocamdata singura iesire din impas pare a fi fabrica de bioetanol,singura din Europa Centrala si de Est, pe care o va pune infunctiune la sfarsitul acestei luni, dupa o investitie de 80 mil.euro. "Nu se va pierde nimic, din fiecare kilogram de porumb vaiesi ceva. Va iesi alcoolul, care este bioetanolul pentru ardereain motoare electrice, va iesi bioxidul de carbon pentru care infiecate zi primesc solicitari de la firme mari internationale,fiind vorba de bioxid de carbon alimentar. Faina de porumb seproceseaza, se usuca, se granuleaza pentru hrana de animale. Vomextrage uleiul din germenii de porumb, il vom rafina si il vomtransforam in ulei alimentar.

Prea multi bani ca sa renunte
Contractele pentru bioetanol, care se intrevad a fi numeroase, ilface pe Niculae sa nu renunte nici la agricultura, mai ales ca osuprafata impresionanta a fost destinata porumbului. "In plus, nupoti spune simplu: Nu mai fac agricultura! Ce fac cu toate acesteechipamente in care am investit? Sunt 100 mil. euro bagati inechipamente pentru agricultura, in sute de tractoare de marecapacitate, sute de combine, sute de camioane. Am 700.000 de tonecapacitate de stocare in silozuri si 400.000 tone in magazii.Agricultura nu se face cu calul sau cu magarul. Daca nu faciagricultura industriala in care sa scoti fiecare ban investit, vomramane la stadiul de tara subdezvoltata. Avem suprafata agricola cucare ne putem bate cu oricine din Europa pe agricultura si noiimportam 70% din alimente?", se intreaba Niculae.
Vina este a clasei politice, care a lasat acest sector sa seingroape singur. "In fabricile de tractoare au facut baruri, pelocul fabricilor de semanatori au facut blocuri. Fiecare ministru afacut ceva rau. Unul a distrus complet cercetarea agricola, unul ataiat padurile si a omorat pasarile pentru ca visa gripa aviara,altul a distrus sistemul de irigatii. Este strigator la cer caRomania, la capitolul agricultura, pe perioada de negociere cuUniunea Europeana, sa nu fi prins capitolul irigatii, in conditiilein care se vorbea inca din '90 de desertificarea zonei de sud aRomaniei", spune Niculae.
Interagro si-a creat un business integrat, in prezent avand si oferma de vaci de lapte de 500 de capete, una de 400 de capete inconstructie, investitia in cele doua ridicandu-se la 5 mil. euro.Daca punem la socoteala si fabrica de produse lactate se mai adaugaalte doua mil. euro.

Ce spune despre:
Inceputul businessului
Eram destul de tanar. Era varsta la care ma puteam apuca de ceva dela zero si in plus era meseria pe care o stiam si pe care o facusemde peste
15 ani. In timp s-a dovedit a fi, cu toate dificultatile prin caream trecut, de succes.
Primul bilant
In 1995, dupa patru ani de la infiintarea primei firme,Interaction, ne facuseram un capital de lucru de cateva zeci demilioane de dolari. Profitul net numai pe ingrasaminte a fost depeste 13 milioane de dolari.
Cel mai apropiat domeniu
Cel mai legat ma simt de agricultura, chiar daca din punctul devedere al eficientei economice chimia primeaza. Cand mergi intr-unlan de grau sau de porumb si vezi ca totul este tras la linie, canu este o buruiana, ca totul este crescut, este o placere.
2009
In urma cu doua luni il vedeam mai negru, acum incep sa-l vad nuneaparat alb sau roz, dar parca nu mai este la fel de negru. Negrula inceput sa se estompeze si traim intr-un anumit gri. Mi-am datseama ca este imposibil sa-mi inchid toate afacerile.
Exituri
Am aproape in fiecare saptamana cate o propunere de cumparare defabrici, de platforme industriale. Tin mult la businessurile mele,dar inevitabil te gandesti si la exituri, daca sunt oferte pe carenu le poti refuza, asa cum s-a intamplat cu Asirom.
Dezamagiri
Cele mai mari dezamagiri sunt legate de oameni. Au fost multejudecati gresite legate de anumite afaceri, dar si mai multe deanumiti parteneri. M-am inselat de multe ori in privinta oamenilor,dar probabil o sa ma mai insel si in continuare.
Spectrul politic
Fiecare ministru a facut ceva rau. Unul a distrus completcercetarea agricola, unul a taiat padurile si a omorat pasarilepentru ca visa gripa aviara, altul a distrus sistemul deirigatii.
Vacante
Merg la cabanele mele, ori la munte, ori la mare. Imi place maimult in tara decat in strainatate si imi place mai mult pe Dunaredecat pe mare.

Echipa Interagro:

Iacob Pelea

  • Varsta:70de ani
  • Functia:consilier
  • Anul in care s-a angajat:2005
  • Prima functie detinuta:consilier
  • Studii:Facultatea de Chimie Industriala, UniversitateaPolitehnica Bucuresti, 1963

Scurt CV
1963 - 1964: inginer tehnolog, Combinatul Chimic Fagaras
1975 - 1990: director general Combinatul Chimic TurnuMagurele
1990 - 2001: director comercial, compania de constructii ARC,Alexandria
2005 - 2009: consilier Interagro

Gheorghe Nica

  • Varsta:57de ani
  • Functia:director general Interagro
  • Anul in care s-a angajat:2000
  • Prima functie detinuta:director general
  • Studii:Facultatea Mecanica Agricola, Institutul PoilitehnicBucuresti

Scurt CV
1977- 1986: inginer Intreprinderea pentru ValorificareaCerealelor
1991- 1995: director adjunct ethnic Romcereal, Ialomita
1996- 1997: director Agentia Nationala a Produselor Agricole,Ialomita
1998- 2000: director comercial Ultex, Tandarei

Sorin Cezar Dogaru

  • Varsta:42de ani
  • Functia:directorul diviziei agricole a Interagro
  • Anul in care s-a angajat:1996
  • Prima functie detinuta:directorul departamentului agricol
  • Studii:Facultatea de Horticultura, Institutul Nicolae Balcescu,Bucuresti

Scurt CV
1992- 1995: sef ferma Serplo, Ploiesti
1995- 1996: director commercial, Ceres, Ploiesti
1996-2009: director departament agricol Interagro

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO