Companii

Ionut Negoita spune ca hotelul Rin Grand valoreaza 120 mil. euro

Ionut Negoita spune ca hotelul Rin Grand valoreaza 120 mil. euro

Ionut Negoita, Rin Group: Am prevazut situatia in care piata imobiliara nu va mai merge la fel de bine si de aceea am facut investitii si in alte domenii. Cel putin in ceea ce priveste terenurile, chiar daca nu era criza financiara tot ar fi scazut. Preturile au ajuns exagerate in anumite zone.

06.11.2008, 19:48 219

"Evaluarea Rin Gran Hotel am facut-o pe un mix care ia in calcul valoarea imobiliara si profitabilitatea. Valoarea actuala a hotelului este de 120-130 de milioane de euro, iar in trei ani de la deschidere cred ca hotelul va depasi cu usurinta 200 de milioane de euro", a mai spus Negoita.

Constructia Rin Grand Hotel, cel mai mare hotel din Romania cu o capacitate de 1.500 de camere, a fost dezvoltata in zona Vitan si a necesitat o investitie de 60 de milioane de euro.
Potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor de pe piata hoteliera, o camera intr-un hotel de patru stele este evaluata la circa 150.000 de euro.
Daca am aplica aceasta evaluare la hotelul Rin Grand reiese o valoare de
225 de milioane de euro, adica valoarea pe care Ionut Negoita o estimeaza dupa trei ani de operare.
Pana acum au mai fost facute publice declaratii referitoare la valoarea hotelului InterContinental care are in prezent o capacitate de pana in 300 de camere de cinci stele si care valoreaza 70 de milioane de euro, potrivit unei evaluari a DTZ Echinox.
Totodata, hotelul Marriott cu 402 camere a fost evaluat la inceputul lui 2006 la 150 de milioane de euro. In acelasi timp, potrivit unor declaratii anterioare ale omului de afaceri George Copos, Hilton valoreaza peste 100 de milioane de euro.
Rin Grand a inregistrat in primele noua luni un rulaj de noua milioane de euro si nu va atinge targetul initial, care prevedea un rulaj de 17 milioane de euro.
"Cifra de afaceri a Rin Grand Hotel va urca la 13-14 milioane de euro, fata de 17 milioane de euro cat am estimat initial. Am avut insa o evolutie buna, mai ales pe partea de evenimente si alimentatie. Au fost situatii cand pe partea de evenimente am fost 100% ocupati, desi avem foarte multe sali de conferinta", a adaugat Negoita, precizand ca in septembrie-octombrie gradul de ocupare al hotelului s-a situat la circa 38%-40%.
Fratii Negoita mai detin si hotelurile Traian, Rin Otopeni, Confort Otopeni, care potrivit lui Negoita au inregistrat cresteri peste media pietei.
"Nu cred ca valoarea hotelurilor se va deprecia. Piata hoteliera a crescut cu 7% in acest an, ritmul care era asteptat fiind de 15%. Noi am avut o crestere de 17%-18% la hotelurile Rin Otopeni, Confort si Traian, iar la Rin Grand avem o crestere de 20% de la luna la luna", a spus Negoita.
Ionut Negoita mai deruleaza impreuna cu fratele sau si investitii in imobiliare si in media si considera ca valoarea grupului Rin se ridica la circa 400 de milioane de euro.
"S-ar putea ca preturile terenurilor sa fie afectate, insa in evaluarea pe care am facut-o am luat in calcul un pret de 150 de euro pe metrul patrat, astfel ca nu poate fi o depreciere considerabila de la aceasta valoare. Totodata, in aceasta evaluare am luat in calcul un pret al locuintelor de 1.600 de euro pe metrul patrat", a explicat Ionut Negoita.
Fratii Negoita detin suprafete importante de terenuri in Capitala, pe o parte dintre acestea anuntand deja investitii importante, precum apartamente, un mall si cladiri de birouri. Totodata, ei iau in calcul construirea de noi hoteluri.
"Detinem 40 de hectare de teren, in afara de terenurile pe care construim deja. Per total suprafata de terenuri pe care o detinem ajunge la 50 de hectare. Cele mai ieftine terenuri pe care le detinem sunt la Popesti Leordeni, unde pretul pe metru patrat e de 150 de euro, iar cele mai scumpe pe care le avem sunt la Pipera, unde metrul patrat e 400-500 de euro", a precizat spus Negoita, precizand ca s-a protejat de criza de pe piata investind in alte domenii, precum hoteluri sau media.
"Am prevazut situatia in care piata imobiliara nu va mai merge la fel de bine si de aceea am facut investitii si in alte domenii. Cel putin in ceea ce priveste terenurile, chiar daca nu era criza financiara tot ar fi scazut. Preturile au ajuns exagerate in anumite zone", a spus el.
In afara de o eventuala depreciere a preturilor terenurilor, Ionut Negoita a observat si o scadere a ritmului de vanzare la apartamentele pe care urmeaza sa le dea in folosinta in cadrul Confort City, o investitie de 120 de milioane de euro.
"Am observat o diminuare a ritmului de vanzari la apartamente. La Confort City, care se va finaliza in luna septembrie a anului viitor, am vandut 600 de apartamente in decurs de un an. In celalalt proiect, Confort Park, am vandut 560 de apartamente in sase luni".
Cu toate acestea, randamentul nu va fi cu mult mai scazut fata de alte proiecte imobiliare dezvoltate de fratii Negoita, precum Confort Park sau Confort Residence.
"In Confort City blocurile sunt deja ridicate, mai avem o parte din finisaje. Valoarea investitiei a fost de circa 120 de milioane de euro, iar valoarea de vanzare cred ca va fi de 170 de milioane de euro. Randamentul nu este sensibil mai scazut comparativ cu alte proiecte ale noastre", a spus el.
Desi nu au trecut proiecte in stand-by, fratii Negoita sunt insa mai precauti in ceea ce priveste urmatoarele investitii, afirmand ca ultima data au cumparat terenuri acum 5-6 luni, iar in prezent nici nu intentioneaza sa cumpere, nici sa vanda.
"Criza financiara nu ne-a determinat sa ne blocam investitiile, ci am prelungit timpul de finalizare. La mall si birouri termenul de finalizare era initial 2009 si acum e jumatatea lui 2010. In ceea ce priveste celelalte investitii, precum hotelul de doua stele, vom mai astepta o perioada, iar dezvoltarea hotelului de la Pipera, cu un numar comparabil de camere cu Rin Grand, este strans legata de finalizarea lucrarilor la Soseaua de Centura", a spus Negoita, care a precizat ca majoritatea investitiilor sunt facute din fonduri proprii, liniile de creditare ridicandu-se la circa 32 de milioane de euro, inclusiv leasing-ul.
 
Rin Grand Hotel in cifre
 
  • investitie 60 de milioane de euro
  • capacitate de 1.500 de camere
  • evaluat in prezent la 120 de milioane de euro de catre reprezentantii companiei
  • cifra de afaceri de 13-14 milioane de euro estimata pentru acest an
  • grad de ocupare de 30% la noua luni
  • crestere de 20% de la luna la luna
  • tarif mediu de 70 de euro pe camera dupa noua luni
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO