Companii

Ionuţ Simion, PwC: Problemele legate de lichiditate determină multe companii să ia în considerare şomajul tehnic, reducerea costurilor şi a investiţiilor

Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România

Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România

Autor: Cristina Bellu

23.04.2020, 11:25 169

Principala provocare a liderilor de finanţe din companii în această perioadă, în contextul crizei coronavirusului, o reprezintă ţinerea sub control a cheltuielilor, mulţi dintre aceştia luând în considerare reducerea costurilor, amânarea sau anularea investiţiilor, precum şi revizuirea planurilor de finanţare, potrivit unui sondaj  PwC, realizat în rândul a peste 800 de directori financiari din 21 de ţări.

Astfel, 77% dintre aceştia iau  în considerare măsuri de reducere a costurilor, 65% planifică amânarea sau anularea investiţiilor şi 48% revizuirea planurilor de finanţare, în timp ce doar 5%  nu au în vedere nicio acţiune financiară ca urmare a crizei generată de pandemia de COVID-19.

”În acest mediu complet nou şi incert, sunt necesare decizii tactice şi de cele mai multe ori complicate. Multe companii au petrecut primele săptămâni ale crizei asigurând protecţia angajaţilor, examinând planurile de continuitate şi instituind centre de comandă pentru criză. Problemele legate de lichiditate determină multe companii să ia în considerare şomajul tehnic, reducerea costurilor şi a investiţiilor. Principala preocupare rămâne, în acest context, menţinerea locurilor de muncă până când va fi depăşit vârful crizei şi vor putea fi aplicate programe de relansare a activităţii”, explică Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.

Stiudiul PwC mai indică faptul că aproape jumătate dintre cei chestionaţi (45%) intenţionează să apeleze la programele de sprijin guvernamental, cele mai frecvente tipuri de sprijin pe care le iau în considerare fiind amânarea plăţii impozitelor şi prelungirea termenelor pentru declaraţiile fiscale.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, 42% dintre directorii financiari respondenţi se aşteaptă să introducă şomaj tehnic în luna următoare, iar 28% anticipează concedieri.

Mai mult de jumătate (56%) dintre respondenţi consideră că organizaţia lor ar putea reveni la activitatea obişnuită („business as usual”) în termen de trei luni, în cazul în care criza ar fi încheiată astăzi.

 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO