Companii

Iren Arsene, editura Curtea Veche: Educaţia este superficială în România

Autor: Mirabela Tiron

27.03.2012, 12:27 240

"Consumul de carte în România este dramatic, cred că suntem pe ultimul loc în Europa. Una dintre cele mai căutate cărţi ale editurii noastre a reuşit să ajungă în 10 ani la aproape 150.000 de exemplare (Dale Carnegie, "Secretele succesului"). Suntem departe de Franţa sau de alte ţări în ceea ce priveşte consumul de carte", explică Iren Arsene, directorul general al editurii Curtea Veche.

Potrivit unei analize din Les Echos, 90% din francezi au citit anul trecut o carte pe lună. Aşa se explică şi cele 1,7 mi­lioane de exemplare vândute din Indignaţi-vă de Stephane Hessel. În 2010, circa 13,1% din cărţi s-au vândut online în Franţa, în timp ce tirajele editurilor s-au redus.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu naţional realizat în cadrul programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates şi citat de Me­diafax, doar 42% din români citesc o carte o dată pe an, iar aproape un sfert dintre români nu merg la bibliotecă. "Educaţia este superficială în România, iar din această cauză tinerele generaţii vor plăti un preţ foarte mare", a spus Iren Arsene.

Ea menţionează că una dintre cauzele care stau la baza consumului redus de carte este şi numărul mic de librării, doar 300 în toată ţara, deci un sistem de distribuţie deficitar.

"Românului i-a lipsit librăria de unde să îşi cumpere cărţi, de aceea a uitat de acestea. Nu ne-am făcut un obicei din a citi. Mai mult, nu avem programe de lectură şi nu există o bibliografie pentru cultura generală a şcolarilor. Porivit unui studiu la nivel european, 50% din adolescenţii români au probleme în interpretarea unui text la prima vedere. Cum să fim competitivi şi să concurăm cu francezii, germanii şi ungurii în această situaţie?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO