Companii

IRUM Reghin are 3 mil. euro pentru investiţii în producţia de tractoare

IRUM Reghin are 3 mil. euro pentru investiţii în producţia de tractoare

Preţurile tractoarelor produse la Reghin încep de la 16.000 de euro plus TVA şi pot ajunge la 30.000 de euro în funcţie de dotări

Autor: Laurentiu Cotu

24.03.2011, 23:40 839

Compania IRUM din Reghin, producător de utilaje agri­cole şiforestiere, şi-a bugetat pentru acest an investiţii totale de 3mil. euro pentru achiziţionarea unor noi utilaje, în vedereaîmbunătăţirii procesului de fabricaţie.

Anul trecut, IRUM a investit 1 mil. euro pentru construcţia uneilinii de asamblare a tractoarelor agricole TAG, sub licenţăBelarus.

"Investiţiile pe care le-am derulat până în prezent s-au axat pereducerea consumului de gaz metan pentru încălzirea atelierelor,reducerea consumului de energie electrică în procesul de producţieşi dotarea cu maşini unelte a atelierului de prelucrări mecanice.Începând din acest an vom investi în noi utilaje pentruîmbunătăţirea procesului de fabricaţie", a declarat Mircea EugenOltean, director general IRUM Reghin.

Potrivit celor mai recente informaţii, compania a încheiat anul2010 cu o cifră de afaceri de 42,6 mil. lei (circa 10 mil. euro) şimizează în acest an pe o creştere cu 12% a afacerilor, până la 48mil. lei (11,4 mil. euro). Chiar dacă cifra de afaceri a crescutanul trecut în comparaţie cu 2009, conducerea IRUM spune căvânzările companiei au fost influenţate atât de instabilitateapieţei locale cât şi de comenzile "în salturi" la export.

"Anul trecut piaţa a înregistrat un avans faţă de 2009, trendcare estimăm că se va menţine şi în acest an. Mai mult, considerămcă 2011 va fi anul de vârf în ceea ce priveşte cifra de afaceri,investiţiile şi perfecţionarea angajaţilor".

Conform conducerii companiei, evoluţia pozitivă a vânzărilor dinacest an se va datora inaugurării în 2010 la Reghin a unei linii deasamblare a tractoarelor agricole sub licenţă Belarus, în urmaparteneriatului încheiat între IRUM şi firma Minsk Tractor Worksdin Belarus.

În acest sens, la Reghin a fost construită o unitate deproducţie de 3.000 de metri pătraţi. În prezent, în cadrul acestuiproiect IRUM se ocupă doar de asamblarea tractoarelor agricole.

Producţia primelor tractoare agricole a fost demarată în lunamartie a anului trecut, în prezent fiind comercializate pe piaţăcinci modele de tractoare agricole sub denumirea TAG. Preţurileîncep de la 16.000 de euro plus TVA şi pot ajunge la 30.000 de euroîn funcţie de dotări şi puterea motoarelor.

Compania declara anterior că intenţionează să producă anualîntre 500 şi 800 de tractoare agricole, doar pentru piaţa internăîn prima etapă, însă în funcţie de solicitări se vor fabricatractoare şi pentru export. Clienţii tractoarelor agricole IRUM pepiaţa internă sunt primăriile, fermierii şi companiile dinindustria forestieră.

Compania este specializată şi în fabricarea utilajelor TAF(Tractoare Articulate Forestiere), dar şi a altor utilaje agricoleşi forestiere, încărcătoare, transportoare, echi­pa­mente pentruîntreţinerea drumurilor forestiere, pro­ducând toto­dată pieseleaferente acestora. Comercializarea pro­du­selor se face prinintermediul punctelor proprii de vânzare şi distri­buţie.Capacitatea anuală de producţie a companiei din Reghin este de2.360 de tone pe an (utilaje, piese de schimb, piese turnateetc).


Continuă angajările

Partenerii externi de afaceri ai IRUM sunt diverse firme deexploatare forestieră din Spania şi Bulgaria, dar şi diverşiproducători de utilaje din Germania, Franţa şi Italia. Aproximativ22% din producţia companiei merge la export. IRUM are în prezent de377 de angajaţi, din care 35 au fost recrutaţi anul trecut, iarpentru 2011 compania intenţionează să mai angajeze 45 de oameni.

Compania IRUM a fost înfiinţată în anul 1991, având ca principaldomeniu de activitate fabricarea diferitelor maşini şi utilajeagricole şi forestiere. Principalul acţionar al firmei esteMavriprod din Reghin cu o participaţie de 93,46%, restul acţiunilorfiind deţinute de persoane fizice. Principalii competitori aicompaniei sunt Camox Franţa, HSM Germania, Timberjack SUA, LiebherrGermania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO