Companii

IT-ul ucrainean se mută în Bucureşti, Iaşi şi Cluj: 20% din firmele cu capital ucrainean înfiinţate în acest an în România sunt în IT. „Ucraina a crescut în ultimii 5-6 ani într-un ritm mult mai rapid decât România pe zona de jocuri video. Sunt mai mulţi, mai dinamici, mai hotărâţi“ 

În industria de IT, o practică foarte des întâlnită este ca angajaţii unei companii să nu lucreze cu un contract de muncă, ci sub un contract de colaborare, astfel că freelancerii încheie un parteneriat cu o companie pentru unu sau mai multe proiecte

În industria de IT, o practică foarte des întâlnită este ca angajaţii unei companii să nu lucreze cu un contract de muncă, ci sub un contract de colaborare, astfel că freelancerii încheie un parteneriat cu o companie pentru unu sau mai multe proiecte

Autor: Miruna Diaconu

15.12.2022, 17:20 308

♦ Din ianuarie şi până la sfârşitul lunii noiembrie, 337 de companii cu capital ucrainean au fost înfiinţate în România, un nivel record, ţinând cont că în total în România existau anterior în 1.100 de companii cu capital ucrainean.

Războiul de la graniţe izbucnit la sfârşitul lunii februarie a dus la un număr record de companii cu capital ucrai­nean înfiinţate în România în acest an, iar surpriza vine din zona de infor­maţii şi comunicaţii, al doilea cel mai activ sector de activitate pentru capitalul ucrai­nean după comerţ.

Din ianuarie şi până la sfârşitul lunii no­iembrie, 337 de companii cu ca­pital ucrai­nean au fost înfiinţate în România, conform date­lor Re­gis­trului Comerţului. Cu toate că o treime dintre acestea activează în comerţ, surpriza este IT-ul, care ocupă al doilea loc în topul domeniilor în care activează cele mai multe companii cu capital ucrainean înfiinţa­te anul acesta. Circa 20% din aceste companii au domeniul de activitate din zona informa­ţiilor şi comunicaţiilor. Res­tul fir­melor au coduri CAEN din zona trans­portu­rilor şi logisticii, activităţi profe­sionale şi construcţii. Companiile din sectorul de IT înfiinţate de ucraineni anul acesta se află în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.

„Îi interesează şi piaţa din România, pentru că vor să rămână în zona aceasta a Europei. Dacă aveau prezenţă în Germania, mai degrabă au preferat să îşi deschidă biroul în România, decât în Polonia, pentru a avea acces mai uşor la piaţa din Bulgaria sau Un­garia. Unele multinaţionale şi-au deschis aici, angajează aici, dar au păstrat şi biroul din Ucraina, altele au mutat tot ce era în Ucrai­na în România. Piaţa locală e văzută şi ca un back-up, pentru că ele nu şi-au încetat în totalitate activitatea din Ucraina. Aveau pla­nuri să intre în România, dar răz­boiul a ur­gen­tat aceste planuri“, spune Ale­xandru Boboc, partner în cadrul companiei de con­sultanţă Jinga & Asociatii, care a ajutat mai multe companii din Ucraina să îşi mute activitatea în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO