Companii

Italienii de la Zoppas au trecut pragul de 1 mld. lei cifră de afaceri în 2021 cu fabrica de componente pentru electrocasnice din Timiş

Italienii de la Zoppas au trecut pragul de 1 mld. lei...

Autor: Laurentiu Cotu

06.07.2022, 16:07 231

Zoppas Industries, ce operează în România o fabrică la Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 1 mld. lei (205,2 mil. euro), în creştere cu 30% faţă de anul precedent, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Anterior, businessul a crescut rapid, dublându-se între 2013 şi 2014 şi apoi încă o dată în anul următor. Compania a realizat anul trecut un profit net de 12,8 mil. lei (2,6 mil. euro), în scădere cu 11% faţa de anul precedent, când Zoppas Industries România a avut afaceri de 14,4 mil. lei (3 mil. euro), potrivit datelor publice. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 2.944 de angajaţi.

Atât ca cifră de afaceri, cât şi ca număr de salariaţi, reprezentanţa locală a grupului italian Zoppas este unul dintre cei mai mari jucători din domeniul electrocasnicelor şi păr­ţilor componente pen­tru electro­casnice. Fabrica din judeţul Timiş a fost deschisă acum mai bine de două decenii, în 1997, în urma unei investiţii de peste 50 mil. dolari, conform datelor de la acea vreme.

Intrarea pe piaţa locală s-a făcut printr-o achiziţie, fiind cumpărat pachetul majoritar al societăţii Banatex din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş. Fabrica Zoppas din judeţul Timiş produce rezistenţe electrice de uz industrial general şi uz industrial special (echipamente electrice de tip anti-condens), precum şi pentru cel casnic, conform datelor comunicate la scurtă vreme după deschiderea unităţii din Sânnicolau Mare. Pe site-ul grupului apare informaţia cum că produsele realizate de grupul Zoppas sunt utilizate într-o varietate de industrii, de la brutărie la HoReCa şi stomatologie ori auto. Componentele sunt şi în aparatele de aer condiţionat, în maşinile de spălat sau în espressoare. Grupul italian, cu o istorie de peste 50 de ani, are fabrici în mai multe ţări din Europa, dar şi în SUA, Mexic sau China. La totalul exporturilor româneşti, producătorii de electrocasnice, electronice şi componente contribuie cu circa 2 mld. euro.

 
 

            

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO