Companii

Iulia Ionescu, Country Lead Sanofi Romania, Sanofi: România e pe locul 7 în ceea ce priveşte populaţia în Europa, iar în ceea ce priveşte PIB-ul în valoare absolută e pe locul 13. Trebuie să fim în prima jumătate şi în ceea ce priveşte finanţarea şi accesul la sistemului de sănătate

ZF Health&Pharma Summit'22

Iulia Ionescu, Country Lead Sanofi Romania, Sanofi:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.09.2022, 12:03 180

România ocupă locul 7 în ceea ce priveşte populaţia în Europa şi în ceea ce priveşte PIB-ul în valoare absolută ocupă locul 13, potrivit ultimelor date din 2020, de la Eurostat. Prin urmare, România trebuie să facă cumva să fie în prima jumătate a topului măcar şi în ceea ce priveşte accesul şi finanţarea sistemului de sănătate, consideră Iulia Ionescu, Country Lead Sanofi Romania, Sanofi.

„Suntem încă departe de prima jumătate a ţărilor din Europa, mai ales dacă ne uităm la preţuri, avem preţul minim. Spre exemplu, pentru medicamentele cu heparină - anticoagulant, există un deficit de stoc la nivel mondial care a debutat înainte de pandemie. Acest medicament, pentru care toate spitalele fac eforturi să îl aibă, preţul minim în România pe o seringă este de 14 lei, preţul mediu în Europa pe aceeaşi seringă este cu 50% mai mare. La preţul minim adăugăm marja de farmacie, scazi taxa clawback, ajungem la circa 11,6 lei, iar diferenţa faţă de preţul UE e de 70%. Consecinţele sunt cele care sunt. Ne imaginăm ce atractivitate există pentru exportul paralel. Cam asta e cu decizia de a retrage sau nu un anumit medicament. Sunt eforturi mari pe care le facem”, a spus Iulia Ionescu în cadrul conferinţei ZF Health&Pharma Summit'22.

 

Ce a mai spus Iulia Ionescu

Ne vom dori să avem medici în România, să fie bine educaţi şi la curent cu toate inovaţiile din industrie pentru a ne putea oferi ce avem nevoie şi medicamentul să fie compensat, accesibil dacă nu e compensat, astfel încât pacientul să îl poată achiziţiona.

Evoluţia pieţei de medicamente, profit – facem eforturi să menţinem produsele pe piaţă, să le aducem. Noi suntem o companie care a avut această politică de la început, de cel puţin 20 de ani, anume să aducă în România cât mai repede medicamentele după lansarea în UE, adică la două – trei luni după lansarea lor.

Cota de piaţă în volum este de 6%, medicamentele Sanofi se adresează unei varietăţi mari de boli – avem 154 de medicamente pe piaţă care se adresează la peste 50 de arii terapeutice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO