Companii

Iulian Stanciu este cel mai admirat CEO din România în 2014. Pentru prima dată clasamentul este condus de un antreprenor

Iulian Stanciu, CEO şi acţionar al eMAG, a primit premiul pentru cel mai admirat manager

Autor: Ioana Mihai-Andrei

04.11.2014, 00:06 2277

A cincea ediţie a catalogului 100 cei mai admiraţi CEO din România realizat de revista Business Magazin (www.bmag.ro) a adus în fruntea clasamentului, pentru prima dată, un antreprenor. Iulian Stanciu, CEO şi acţionar al eMAG, cel mai mare retailer online de pe piaţă, a primit în 2014 cel mai mare număr de voturi din partea mediului de afaceri din România.

Cu ocazia lansării catalogului 100 cei mai admiraţi CEO din România, Business Magazin a organizat joi Gala CEO Awards, în cadrul căreia s-au acordat premii celor mai admiraţi lideri de companii. În cadrul galei au fost acordate zece premii speciale, pentru a celebra aniversarea a zece ani de existenţă a revistei.

Cinci premii speciale au fost acordate celor care au fost prezenţi de-a lungul anilor în paginile revistei şi cariera lor a confirmat că miza revistei a fost corectă. Între aceştia se numără Liviu Dan Drăgan, CEO la Totalsoft, Sergiu Biriş, cofondator Liverail, Călin Drăgan, representative director, president şi CEO al Coca-Cola East Japan, Dragoş Dinu, CEO al Ţiriac Holding, Dragoş Pavăl, fondator al Dedeman. Cu aceeaşi ocazie, Business Magazin a acordat cinci premii speciale care reprezintă miza redacţiei pentru evoluţia viitoare: Tatian Diaconu, director general al Immochan România, Ana Maria Coman, fondator al Etic Lady’s Fashion, Andrei Botescu, fondator al Atelierele Pegas, Marius Dosinescu, cofondator al Flori de Lux şi Lucian Peticilă, fondator al Visual Fan (producător al mărcii Allview).

Laureatul marelui premiu al serii a fost Iulian Stanciu, CEO şi acţionar al eMAG, care este în acest an cel mai admirat manager. Pentru prima dată în clasamentul celor mai admiraţi manageri se află în 2014 un antreprenor, după ce poziţia a fost ocupată în 2010 şi 2011 de Mariana Gheorghe, CEO al Petrom (acum locul al cincilea), şi apoi, în 2012 şi 2013, de Steven van Groningen, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank (acum pe locul al doilea).

Cele cinci ediţii ale catalogului 100 cei mai admiraţi CEO din România sunt dovada că admiraţia nu este un dat şi poate fi influenţată de varii factori; de la an la an clasamentul se schimbă. Faţă de anul trecut sunt 37 de noi intrări în rândul celor mai admiraţi 100, iar antreprenorii câştigă din ce în ce mai mult teren.

„Ar trebui să diferenţiaţi angajaţii din corporaţii de antreprenori, care îşi asumă riscuri mai mari“, spunea săptămâna trecută o antreprenoare de 36 de ani. Cred că mediul de afaceri a făcut deja acest lucru, dovadă că pe primul loc în clasamentul celor mai admiraţi manageri se află în 2014 un antreprenor.

Pe scenă au urcat pentru a primi premii pentru admiraţia mediului de afaceri şi Mihai Marcu, CEO al MedLife, Marius Meleşteu, general manager pentru Europa Centrală şi de Sud în cadrul Strauss Balkans, Sergiu Oprescu, preşedinte al Alpha Bank România, şi Alexandru Vlad, director general al Selgros România.

Gazdele evenimentului au fost Ioana Matei şi Răzvan Mureşan, redactori ai Business Magazin, şi Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar şi Business Magazin, care au prezentat poveştile de succes ale celor care transformă vizibil România prin energia şi creativitatea lor.

Aflat la cea de-a cincea ediţie, catalogul a adunat, încă din momentul lansării, un număr impresionant de nume-cheie ale mediului de afaceri local, cuprinzând mai mult decât simple ierarhii legate de valoarea cifrei de afaceri sau profitul obţinut. Sponsorii eve­ni­mentului CEO Awards au fost CITR Group, Vodafone, Telekom, Class Living, Volksbank, Enel, Siveco, Opel, Schoenherr şi Asociaţii, City College şi Complexul Rezindenţial Stejarii. Vestimentaţia prezen­tato­rilor a fost asigurată de Molecule-F şi Trends by Adina Buzatu.

Cine este Iulian Stanciu (39 de ani)

- este unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria IT;

- este acţionar minoritar al eMag, cel mai puternic jucător din retailul online şi este singurul acţionar al retailerului electroIT Flanco;

- recent, s-a implicat în HoReCa devenind acţionar în cadrul Berăriei H, cea mai mare berărie din sud-estul Europei;

- când încă era student la Facultatea de Cibernetică de la Academia de Studii Economice din Bucureşti a creat împreună cu alţi parteneri compania Asesoft. A plecat la drum cu 1.000-2.000 de dolari vânzând calculatoare;

- a început apoi să cumpere de la distribuitori mai mari şi să producă în China mărci proprii de la monitoare la boxe şi să dezvolte businessul ajungând astăzi unul dintre cei mai puternici antreprenori din IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO