Companii

​Iulian Trandafir, director general Farmexpert: „Metodologia de calcul a preţurilor în România e baza tuturor relelor”

​Iulian Trandafir, director general Farmexpert:...

Autor: Georgiana Mihalache

14.09.2016, 12:05 542

Calculul preţurilor la medicamente şi noile sisteme de distribuţie direct la farmacie prin distribuitor unic sunt două dintre principalele probleme care afectează piaţa farma din România, a spus Iulian Trandafir, director general Farmexpert, la conferinţa ZF Health & Pharma Summit ă16.

„Metodologia de calcul a preţurilor în România e baza tuturor relelor, de aici au plecat toate problemele, în primul rând exportul paralel, apoi aplicarea unor confirmări de comenzi. Producătorii încearcă să se protejeze şi să nu-şi distrugă piaţa europeană, iar confirmările pentru piaţa din România sunt mai mici”, a spus Iulian Trandafir.

Alte declaraţii ale lui Iulian Trandafir, directorul general al Farmexpert:

„Noi sisteme de distribuţie direct la farmacie printr-un distribuitor unic ales mai mult sau mai puţin transparent au făcut ca produsele să lipsească pentru că farmaciile nu pot să dea garanţii către producători.

A existat o adresă a CAS Covasna care spunea farmaciilor că au făcut o greşeală pentru că preţul de decontare nu e cel care apare pe site, ci preţul de decontare minus. E o mare aberaţie, Curtea de Conturi din România e în altă lume şi pe altă planetă.

Problema farmaciilor în România este faptul că portofoliul lor este extrem de limitat. În condiţiile în care medicamentele reprezintă 70 – 80% din cifra de afaceri a unei farmacii, e absolut normal ca la un moment farmaciile să înceapă să dispară.

Nu înţeleg de ce nu se dă dreptul farmaciilor să-şi mărească numărul de unităţi.

Lanţurile regionale se dezvoltă, sunt lanţuri regionale care au ajuns la 60 - 70 de farmacii, aceste lanţuri au foarte mari şanse dacă reuşesc să controleze un teritoriu restrâns, unul, două judeţe pentru că altfel va fi imposibil să lupte cu marile lanţuri”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO