Companii

Iulius Group face un mall de 38 de milioane de dolari la Timisoara

29.03.2001, 00:00 133



Compania romaneasca Iulius Group va investi circa 38 de milioane de dolari pentru construirea, la Timisoara, a unui complex comercial de tip mall, dar lucrarile nu pot incepe inca deoarece firma nu a intrat in posesia terenului.

"Noul complex va gazdui peste 200 de magazine, si speram sa incepem constructia in prima decada a lunii iunie", a declarat Gheorghe Atudoroaie, reprezentantul Iulius Group la Timisoara. El a adaugat ca proiectul urmeaza sa fie finalizat cel tOrziu in primavara anului viitor.

Suprafata alocata mall-ului Iulius Center se va ridica, intr-o prima etapa, la 40.000 de metri patrati, la care se vor adauga, intr-o faza ulterioara de dezvoltare, alte 20.000 de metri patrati.

In total, proiectul de la Timisoara al companiei Iulius Group ia in calcul o suprafata de 120.000 de metri patrati, in afara de complexul multifunctional fiind prevazuta si construirea a trei hoteluri, din care unul de patru stele, iar restul de trei stele. Lor li se vor adauga un pavilion expozitional, precum si o parcare auto cu capacitatea de 1.500 de locuri.

In cadrul complexului va functiona un centru multiplex si vor exista spatii amenajate ca locuri de joaca pentru copii, precum si multe alte zone de divertisment. Investitia va conduce la crearea a circa 3.000 de noi locuri de munca, a precizat Atudoroaie.

Intre companiile care si-au exprimat interesul de a contracta spatii de expunere in noul Iulius Center se afla Gima, Flamingo Computers, Neckermann, Steilmann, Reebok, Optinova, David Jackson, Triumph, ca si retelele de telefonie mobila Dialog, Connex si Cosmorom.

"In urma cu doua zile, am avut o intalnire cu reprezentantii lanturilor de supermarketuri Aldi si Ikea, in vederea unei viitoare asocieri", a declarat Gheorghe Atudoroaie.

Cu toate acestea, compania inca nu a intrat in posesia terenului pe care urmeaza sa fie construit noul mall. Iulius Group a castigat licitatia pentru concesionarea terenului (pe care sunt amplasate antene ale Societatii Nationale de Radiocomunicatii - Directia Radio Televiziune Timisoara) organizata in octombrie 2000.

"Cu toate ca s-a semnat un contract, conducerea DRTV Timisoara invoca diverse motive puerile, iar acum noi nu putem incepe lucrarile.

Potrivit contractului incheiat cu SNR, DRTV Timisoara ar fi trebuit sa mute statia radio la Ortisoara si sa predea terenul in termen de sapte zile de la data semnarii, lucru care nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi.

Cei de la DRTV Timisoara sustin ca daca se vor muta antenele se va intrerupe emisia statiei de radio pentru programul studioului de la Timisoara, iar mutarea statiei la Ortisoara, asa cum s-a stabilit acum doi ani de zile, presupune obtinerea multor avize, pentru care e nevoie de mai mult timp", a spus Atudoroaie. Directorul DRTV Timisoara, Iulian Toma, nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta situatie.

POna acum, compania a cheltuit peste un miliard de lei pentru avize, intocmirea planului urbanistic zonal (PUZ) etc. Consiliul local a aprobat in sedinta de marti PUZ unde este inclusa si noua constructie.

Mall-ul de la Timisoara este al doilea construit de Iulius Group in Romania, dupa cel de la Iasi, inaugurat in aprilie 2000. Iulius Center Iasi, investitie in valoare de sapte milioane de dolari, ocupa o suprafata totala de 19.632 metri patrati, iar pe cele patru nivele ale sale gazduieste 130 de magazine.

Iulius Group intentioneaza sa-si extinda reteaua de mall-uri si in alte orase mari din RomOnia, fiind vizate Capitala, ca si municipiile Cluj, Constanta, Brasov, Arad si Oradea.

Compania a fost infiintata in 1991, de catre omul de afaceri Iulian Adrian Dascalu, in Iasi. Primul obiect de activitate a fost fabricarea si comercializarea de produse vestimentare, accesorii din piele si incaltaminte.

Firma s-a extins si si-a creat o retea de opt magazine, deschise in cele mai importante orase din tara. In 1995, Iulius Group a inaugurat primul centru comercial la Iasi, iar in decembrie 1996 a inaugurat in Timisoara centrul comercial Terra.

Iulius Group este membra a International Council of Shopping Centers, organizatie cu sediul la New York.

Un alt proiect de anvergura care urmeaza sa fie realizat la Timisoara apartine companiei Plaza Center.

Firma intentioneaza sa investeasca circa 25 de milioane de dolari in construirea unui complex comercial care va include magazine, un centru multiplex cu cinci cinematografe si un patinoar in aer liber, potrivit declaratiilor lui Radu Radoslav, directorul Directiei Urbanism din cadrul Primariei Timisoara.

"Probabil ca intr-o saptamana sau doua, firma va primi autorizatia de constructie. Proiectul ar putea fi definitivat pana la 1 decembrie", a precizat Radoslav. Suprafata alocata proiectului este de circa 35.000 de metri patrati.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO