Companii

Jan Lichota, Asociatia Berarii Europei: Cresterea pietei va veni din tarile optimiste din punct de vedere economic. Romania sta bine la productia de bere

Jan Lichota, Asociatia Berarii Europei: Cresterea pietei va veni din tarile optimiste din punct de vedere economic. Romania sta bine la productia de bere
29.04.2010, 00:00 100

Jan Lichota, consilier juridic in cadrul Asociatiei BerariiEuropei (The Brewers of Europe), sustine ca desi anul acestaproducatorii de bere vor continua sa caute solutii pentru iesireadin criza, impulsul reluarii consumului va fi dat de crestereaincrederii consumatorilor si de tarile europene care vor da primelesemne de iesire din recesiune.

"Semnele de crestere nu vor aparea intr-o anumita regiune, cidin tarile care pot fi numite optimiste din punct de vedereeconomic. Ele vor stabili tendintele, care vor fi preluate ulteriorsi de alte tari. Revenirea increderii consumatorilor este esentialadaca scopul este cresterea. Totusi, daca vor exista cresteri aletaxelor si restrictii disproportionate, drumul catre revenireapietei va fi mai lung", a declarat Jan Lichota, reprezentantulAsociatiei Berarii Europei, care raspunde de problemele de naturajuridica si economica din cadrul asociatiei.

Unde a lovit criza

Reprezentantul asociatiei sustine ca cel mai mare impact alcrizei economice s-a vazut in evolutia vanzarilor de bere din afaracasei (on-trade) in majoritatea tarilor europene, respectiv dinterase, baruri si restaurante.

"Procentul detinut de consumul din canalul on-trade a avut undeclin abrupt afectand in special acele tari unde vanzarile dinbaruri detin un procentaj destul de ridicat, ca Spania sau MareaBritanie. De asemenea, tari cu vanzari mari de bere datoritaturismului au fost afectate pe fondul scaderii numarului de turistisi a cheltuielilor mai mici ale acestora, atingand in specialtarile din sudul Europei si din zona mediteraneana", a explicatseful berarilor europeni, adaugand ca vanzarile din restaurante sibaruri au fost compensate de cele din magazinele din retailulmodern.

Contrar evolutiei vanzarilor din alte tari europene, in Romaniavanzarile de bere au scazut la fel de mult in retail si in HoReCa(hoteluri, restaurante, catering). Per total, vanzarile au scazutcu 13% anul trecut fata de 2008.

Singurul segment din industria berii care a inregistrat ocrestere semnificativa anul trecut a fost cel al exporturilor -extrem de redus insa ca volume - 170.000 de hectolitri de berefiind comercializati in 2009 in afara tarii, de aproape trei orimai mult comparativ cu 2007.

In top 20 mondial la consum

Cu toate acestea, criza economica nu a adus schimbari mari in2009, potrivit lui Lichota, in ceea ce priveste topul primelor zecetari cu cele mai mari vanzari anuale de bere din Europa.

"In functie de productia realizata, Germania si Rusia au produspeste 110 milioane de hectolitri. Acestea au fost urmate de MareaBritanie, cu aproximativ 50 de milioane de hectolitri, si Polonia,Ucraina si Spania, care au produs peste 30 de milioane dehectolitri. Din punct de vedere al consumului de bere, Romania esteestimata a fi cea de-a 15-a tara din lume (la nivelul anului 2008 -n.r.)", sustine reprezentantul Asociatiei Berarii Europei.

Vanzarile de bere din Romania s-au diminuat puternic insa anultrecut, la aproximativ 17,6 milioane de hectolitri fata de 20,2milioane de hectolitri in 2008, iar consumul de bere a revenit lanivelul anului 2006, respectiv de 81 de litri anual pe cap delocuitor fata de 93 de litri cu un an in urma, potrivit datelorAsociatiei Berarii Romaniei.

Cum au mers marii producatori in 2009

Vanzarile membrilor Asociatiei Berarii Romaniei au scazut anultrecut cu doar 2,7%, la 16 milioane de hectolitri fata de 16,46milioane de hectolitri in anul precedent, ca urmare a intrarii aunui nou membru in Asociatie in 2009, compania Romaqua Group -producatorul brandului de bere Albacher.

Impreuna, cele cinci companii care formeaza Asociatia BerariiRomaniei (Bergenbier SA, Heineken Romania, Romaqua Group, UnitedRomanian Breweries Bereprod si Ursus Breweries) detin peste 90% dinvanzarile locale de bere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO