Companii

Jean Valvis a vandut grupul LaDorna gigantului francez Lactalis

Jean Valvis a vandut grupul LaDorna gigantului francez Lactalis

Jean Valvis

21.04.2008, 18:13 456

Jean Valvis, creatorul brandurilor Dorna, a vandut afacerea cu lactate LaDorna gigantului mondial Lactalis - Franta, intr-o tranzactie evaluata intre 70-90 mil. euro. Acordul de preluare a fost semnat pe 16 aprilie si marcheaza al doilea exit din afacerea Dorna (ape minerale si lactate) creata de Valvis, un antreprenor elvetian cu origini in Grecia, care a venit prima data in Romania in 1992. Valvis a vandut apele minerale in 2002 catre Coca-Cola, pentru 39 mil. euro.
Lactalis este al doilea mare producator de lactate din lume si primul de pe piata europeana, cu un rulaj anual de 10 mld. euro. LaDorna se afla in topul primilor cinci producatori locali de lactate.
In ultimii ani, numele francezilor a fost asociat cu mai multi operatori independenti din industria locala, despre care se vehiculau informatii privind vanzarea.
In urma achizitiei LaDorna, francezii de la Lactalis intra direct pe o piata romaneasca de un miliard de euro, cu potential de a ajunge la 3-4 miliarde de euro pe termen mediu.
"Tranzactia s-a realizat relativ repede, in ianuarie am semnat un memorandum of understanding (acord de principiu - n. red.), iar pe 16 aprilie am inchis deal-ul, care va fi supus autorizatiilor Consiliului Concurentei. Negocierile nu au fost usoare, mai ales ca este o tranzactie complexa in care am vandut Dorna SA, Dorna Lactate, dar si Dorna Helas, compania de distributie infiintata in Grecia", a declarat pentru ZF Jean Valvis.
El a refuzat sa dea orice detalii legate de valoarea tranzactiei.
Potrivit estimarilor ZF, deal-ul se situeaza intre 70 si 90 mil. euro, luand in calcul faptul ca exit-ul a presupus si vanzarea companiei de distributie din Grecia. LaDorna a finalizat anul trecut cu afaceri de 38 mil. euro, nivel apropiat de cel raportat in 2006, si un profit operational de 4 mil. euro.
Spre comparatie, Danone Romania, cu afaceri de 87 mil. euro in 2006, a fost evaluata de casa de investitii Capital Partners la 185 mil euro, potrivit datelor Anuarului ZF Cele mai valoroase 100 de companii romanesti, luand in calcul un multiplu de 11,4 al profitului operational. Potrivit aceleiasi surse, nicio alta companie din industrie nu a trecut, potrivit bilantului din 2006, de valoarea de 180 mil. euro. Valvis, care dupa vanzarea businessului de ape minerale Dorna catre Coca-Cola a ramas cu afacerea de lactate, spune ca au fost cinci companii pe lista celor cu care s-au purtat discutii, dintre care patru jucatori strategici, Lactalis fiind ultimul intrat in cursa.
"Determinarea lor a contat", spune Valvis, mai ales ca pe tot parcursul lui 2007 un alt operator, a carui identitate nu vrea sa o dezvaluie, s-a aflat extrem de aproape de a incheia achizitia unui pachet de actiuni al producatorului LaDorna. "Au facut chiar si due-dilligence, insa nu a fost sa fie", spune el.
Mai mult decat atat, Valvis admite ca dorea sa faca exit-ul, in timp ce operatorul strategic intentiona sa cumpere un pachet de 25-35% din actiunile companiei. "Am vrut sa fac exit-ul pentru ca ma simt in continuare creativ si vreau sa investesc in viitorul meu, cum am facut si dupa vanzarea apelor".
Valvis a fost, in 2002, artizanul uneia dintre cele mai mari tranzactii din industria alimentara, dupa ce a vandut apele minerale Dorna catre grupul Coca-Cola.
La fel cum s-a intamplat si in primul deal, cel cu Coca-Cola, cand a fost ferm pe pozitii pentru a putea folosi cuvantul "Dorna" si intr-un nou business, nici acum Valvis nu a renuntat definitiv la brandul care i-a sporit averea cu zeci de milioane de euro.
Dincolo de suma incasata in urma vanzarii catre Lactalis, Valvis a reusit sa-i convinga pe francezi sa-i permita sa utilizeze brandul LaDorna pentru cateva categorii de produse, printre care cereale ecologice, batoane de ciocolata sau Musli.
In deal-ul cu Lactalis, echipa LaDorna a fost coordonata chiar de Jean Valvis, ajutat de vicepresedintele financiar Razvan Cretu, in timp ce consultanta juridica a fost asigurata de avocatul Sorin David de la casa de avocatura David&Baias, acelasi avocat care a fost alaturi de Jean Valvis si la vanzarea apelor minerale Dorna catre Coca-Cola. De partea cealalta, Lactalis l-a avut consultant pe Bogdan Iliescu, directorul diviziei corporate finance din BRD, care se ocupa cu operatiunile de fuziuni si achizitii pentru clienti.
Piata produselor lactate a atras atentia mai multor investitori strategici, insa numele grele din industrie au intarziat sa apara. Rand pe rand, jucatori precum Meggle sau Lactalis au spus pas unor investitii in Romania, dupa ce pe lista potentialelor tinte de investitii se vehiculau nume ca Prodlacta, Covalact, Albalact sau LaDorna. Albalact a atras atentia fondurilor de investitii, care au cumparat pe Bursa pachete din titlurile companiei, in timp ce prima tranzactie "in afara Bursei", s-a perfectat anul trecut, cand SigmaBleyzer a cumparat Covalact, intr-o tranzactie estimata la 7 mil. euro.

1992 Jean Valvis, un inginer consultant de origine elvetiana, venea pentru prima data in Romania, cu scopul de a intocmi
un studiu de fezabilitate referitor la capacitatile de rafinare a uleiului comestibil, pentru un important trader elvetian de cereale;

1994 a cumparat izvorul Poiana Vinului din regiunea Dornelor, iar apoi a preluat
controlul societatii de ape minerale din Vatra Dornei, intrand in businessul cu ape minerale;

1998 ajunge la concluzia ca zona in care se aflau izvoarele Dorna era o regiune prin excelenta a produselor lactate, asa ca decide sa intre pe piata laptelui UHT;

2002 august, semneaza vanzarea companiei Dorna Apemin catre Coca-Cola, intr-o tranzactie de aproape 40 mil. euro, hotarat sa se concentreze pe dezvol-
tarea businessului din industria lactatelor. Dupa vanzarea apelor minerale a construit cinci fabrici
de produse lactate, in perioada 2003-2005;

2006 ianuarie, a cumparat Vitipomicola Samburesti, marcand intrarea pe piata vinului, un sector pe care spune ca se va concentra puternic;

2007 decembrie, omul de afaceri anunta
ca in 2008 va incepe productia de cereale pe un teren de 7.000 de hectare din Insula Mare a Brailei, concesionat de la Agentia Domeniilor Statului

2008 16 aprilie, semneaza acordul de vanzare al companiilor din industria lactatelor din Romania si din Grecia catre gigantul francez Lactalis, un grup cu afaceri de 10 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO