Companii

Jeremy Newman, BDO: Incertitudinea este cea mai mare problema a companiilor. Chiar mai mare decat lipsa de cash

Jeremy Newman, BDO: Incertitudinea este cea mai mare problema a companiilor. Chiar mai mare decat lipsa de cash

Jeremy Newman, CEO al BDO International: Ce taxe vor fi majorate este mai mult o decizie politica. Dar pare a fi inevitabil ca daca economia nu isi revine intr-un ritm satisfcator, aceasta este singura solutie.

06.07.2009, 18:14 68

Cea mai mare problema a companiilor este in prezent incertitudinea, urmata de lipsa finantarilor si de scaderea cererii, intr-un TOP 3 realizat de Jeremy Newman, CEO al firmei de audit si consultanta BDO International.

„Este foarte dificil sa planifici orice in business daca nu stii ce va aduce ziua de maine. Toate planurile despre cati oameni sa angajezi sau pe cati dintre ei sa nu-i pastrezi, despre ce investitii sa faci, ce tehnologie sa utilizezi - toate depind de un minim de previziuni pentru saptamana viitoare sau luna viitoare. Incertitudinea este cel mai grav aspect, oamenii nu inteleg ce se intampla", a declarat Newman, 50 de ani, intr-un interviu acordat ZF, pe durata unei vizite de cateva zile in Romania.
Saptamana trecuta a avut loc la Bucuresti o intalnire a tuturor managerilor BDO din toata lumea. Compania, prezenta in 110 tari, a avut anul trecut afaceri de 5 miliarde de dolari, iar pe plan local de 10 milioane de dolari. BDO este a cincea firma din piata de servicii profesionale, dupa gigantii din Big Four.
A doua mare problema a companiilor este lipsa de cash, pentru ca „degeaba ai o fabrica mare sau niste produse grozave daca nu ai banii care sa irige afacerea".
In ceea ce priveste scaderea cererii pentru anumite tipuri de produse sau servicii, expertul BDO apreciaza ca este o problema pentru orice tara, dar nu pentru orice companie.
Industria medicala si companiile care ofera consultanta statului vor fi cel mai putin afectate de declinul cererii, potrivit acestuia.
„Aceasta este in orice caz a treia problema. In conditii de incertitudine si de lichiditate scazuta, nivelul cererii nu mai conteaza. Ordinea se poate modifica in timp, desigur, dar acum, acestea sunt cele mai mari trei probleme."
 
Crestere economica sau majorari de taxe
Cresterea taxelor este singura sansa pentru a rambursa imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI), in lipsa unei cresteri economice consistente, apreciaza Jeremy Newman. Romania a incheiat in martie un acord stand-by cu FMI de aproape 13 miliarde de euro.
„Provocarea pentru Romania este cum va rambursa imprumutul de la FMI. Daca se va relua cresterea economica intr-un ritm rapid, atunci nu va fi nevoie de o majorare a taxelor pentru a creste incasarile bugetare si pentru a achita datoria. Daca insa cresterea economica se va relua cu rate modeste, singurul mod in care poate fi rambursat imprumutul mi-e teama ca este doar acesta: cresterea taxelor", a declarat Newman.
FMI si Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru Romania o crestere zero in 2010 si abia din 2011 se estimeaza reluarea cresterii economice la 2,4%.
„Este important cand va incepe sa-si revina economia, dar este si mai important ritmul in care isi va reveni. Daca se va relua cresterea economica in 2010, dar intr-un ritm prea lent, vom continua sa intampinam dificultati. Avem nevoie de crestere semnificativa pentru a compensa pierderile de anul acesta. Daca vom creste cu doar jumatate de procent, practic nu ne vom simti cu mult mai bine decat in prezent", spune seful BDO International.
In ultima perioada s-au vehiculat informatii privind majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) de la nivelul de 19% in prezent, sau a cotei unice de impozitare de la nivelul de 16% in prezent. O eventuala majorare ar putea fi operata imediat dupa incheierea situatiei bugetare pe primul semestru. Pana acum, guvernul Boc a respins ideea unor majorari de taxe sau impozite.
„Ce taxe vor fi majorate este mai mult o decizie politica. Dar pare a fi inevitabil ca daca economia nu isi revine intr-un ritm satisfacator, aceasta este singura solutie", comenteaza Newman. „Pentru Romania, care nu are o piata de capital atat de dezvoltata, singura solutie a fost sa mearga la FMI. Nu cred ca va avea un impact negativ asupra Romaniei acest imprumut, pentru ca toata lumea admite ca intr-un moment de criza este nevoie de un imprumut extern pentru a stimula piata si economia."
Seful BDO International spune ca imprumutul de la FMI a fost o solutie buna pe termen scurt, chiar daca pe termen lung este nevoie fie de o recreare a cresterii economice, fie de o majorare a taxelor.
„Daca ai o afectiune la picior, mai bine amputezi piciorul si dupa te gandesti cum sa inveti sa mergi. Decat sa lasi afectiunea sa afecteze tot corpul. Poate nu e cea mai buna comparatie, dar ce vreau sa spun este ca de multe ori e nevoie sa faci ceva pe termen scurt pentru a supravietui, pentru ca nu va fi un termen lung daca nu supravietuiesti pe termen scurt."
Jeremy Newman estimeaza la nivel global o scadere de o singura cifra a pietei de servicii profesionale, de circa 5-6%. Pentru BDO International si BDO Romania, Newman spera sa inregistreze macar aceleasi venituri ca anul trecut, de 10 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO