Companii

Johnson Controls, afaceri de 2,5 ori mai mari

29.06.2006, 18:36 179

Producatorul de componente auto Johnson Controls Romania a obtinut anul trecut un profit brut de 4,7 mil. euro (17,3 mil. lei), dupa ce in anul 2004 inregistrase o pierdere de 0,3 mil. euro, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
Cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu peste 150%, pana la 82,5 mil. euro (aproximativ 300 mil. lei). Oficialii Johnson Controls Romania nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Johnson Controls a initiat o investitie de 16,5 mil. euro in anul 2004 in Romania pentru construirea unei fabrici producatoare de tapiterie pentru automobile.
Unitatea de productie va fi localizata in parcul industrial Ploiesti si va fi finalizata in anul 2008, conform informatiilor furnizate de ARIS (Agentia Romana pentru Investitii Straine).
Proiectul se va intinde pe o suprafata de 2,7 hectare si va avea un impact social semnificativ prin crearea a peste 1.000 de locuri de munca in zona.
O parte din spatiile de productie au fost deschise inca de la sfarsitul anului 2004.
Compania a mai achizitionat in ultimii trei ani aproximativ 850 de metri patrati de birouri si 2.500 de metri patrati de depozite in parcul industrial Dibo din Negoiesti, tot in judetul Prahova.
Un alt producator strain de componente auto care deruleaza in prezent un proiect de investitii in parcul industrial Ploiesti este compania japoneza Yazaki, iar valoarea finala a acestora a fost estimata la 20 mil. euro.
Johnson Controls Romania apartine Johnson Controls Europe, filiala a grupului american Johnson Controls, si produce tapiterie in domeniul auto destinata exportului catre piete din Europa, printre care se numara Franta, Germania, Cehia, Slovenia.
Filiala din Romania a fost infiintata in anul 2002. Printre marii producatori mondiali de componente auto prezenti in Romania se mai numara companiile germane Draxlmaier, Continental AP, Takata Petri, dar si japonezul Sews sau americanul Delphi Packard.
Si grupul francez Michelin detine trei fabrici in Romania, pentru productia de anvelope si cord metalic.
Pe segmentul componentelor pentru industria auto, Romania a atras in ultimii ani un numar important de producatori straini, ARIS previzionand ca interesul acestora se va mentine si in urmatorii ani.
Marile grupuri de profil au ales sa-si delocalizeze activitatile de productie in Romania datorita costurilor mici cu forta de munca sau cu chiriile pentru spatiile industriale, precum si datorita calificarii superioare a muncitorilor autohtoni.
Johnson Controls Europe a raportat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 7 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari), in crestere cu 13% fata de anul anterior.
Numarul de angajati ai grupului la nivelul Europei se ridica in prezent la peste 32.000, iar la nivel mondial la 77.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO