Companii

Johnson Controls va produce scaune pentru 600.000 de Loganuri

Johnson Controls va produce scaune pentru 600.000 de Loganuri

Johnson Controls este furnizorul de scaune pentru intreg proiectul Logan

21.08.2008, 19:36 361

JCI, care detine trei unitati de productie pe plan local, va furniza pentru grupul Renault, scaunele pentru 300.000 de unitati Logan, produse la Mioveni si necesarul pentru export destinat masinilor fabricate in Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Brazilia si India. Aceste fabrici sunt aprovizionate de centrul logistic ILN din Mioveni, care in 2008 va livra 600.000 de colectii dezasamblate (CKD).
"Johnson este furnizorul de scaune pentru intreg proiectul Logan. Pentru centrul ILN ei vor livra in principal structurile metalice pentru scaunele necesare in Rusia sau alte fabrici, iar valoarea livrarilor echivaleaza cu exact 300.000 de scaune complete", a explicat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia.
In functie de volumul de productie, pentru uzina Automobile Dacia, Johnson va asambla in acest an 600.000 de scaune si 300.000 de banchete, cu 35% mai mult decat in 2007, cand au fost produse mai mult de 222.000 de unitati Logan.
Livrarile JCI pentru colectiile CKD difera de la fabrica la fabrica, astfel ca pentru Maroc, unde productia nu trece de 20.000 de unitati, scaunele sunt livrate complet asamblate. Pentru uzina Avtoframos din Moscova sunt realizate insa numai mecanismele metalice, partile din spuma poliuretanica si husele fiind adaugate in unitatea locala a JCI.
"Scaunele pentru Dacia Logan au fost dezvoltate de biroul nostru european din Les Ulis, Franta, cu suport pentru mecanism din partea biroului central de la Burscheid, Germania. Sistemul electronic a fost dezvoltat de unitatea de inginerie electronica din Pontoise, Franta", a declarat Eric Auzepy, vicepresedinte si director general pentru proiectele Renault Nissan si PSA.
Potrivit JCI, in dezvoltarea componentelor s-au considerat aceleasi criterii ca si in cazul Logan, costul de productie fiind un element principal, urmat de cel al aprovizionarii rapide, prin constructia unei fabrici in apropierea uzinei Dacia.
Scaunele si banchetele pentru Logan sunt asamblate in fabrica "just-in-time" (JIT), dedicata Renault, a carei constructie a inceput in anul 2000 in Mioveni si care a inceput sa functioneze in octombrie 2002. Acestei unitati i s-a adaugat inca o locatie separata care produce husele nu doar pentru Dacia, ci si pentru modelele Renault Modus, Twingo si Clio.
In Romania Johnson Controls mai detine o fabrica la Ploiesti care produce huse pentru Ford Focus si C-max, modelele de clasa mica Nissan, Opel Zafira si Seat Ibiza. Fabrica din Ploiesti, construita in 2004, in urma unei investitii de 16,5 mil. euro, a creat mai mult de 1.000 de locuri de munca.
Pe plan local, compania franceza Faurecia, care detine o unitate in Sibiu, mai produce tapiserii auto. Compania dezvolta o a doua fabrica in orasul Victoria din Brasov. Si Johnson Controls intentioneaza sa isi extinda operatiunile prin deschiderea unei noi fabrici de scaune, insa in judetul Dolj. Potrivit edililor locali, compania cauta un teren pentru constructia unei fabrici ce ar urma sa aprovizioneze uzina Ford din Craiova, JCI fiind unul dintre furnizorii traditionali ai constructorului american. Pentru Ford, Johnson ar urma sa asambleze scaune pentru 300.000 de autovehicule utilitare si de clasa mica. Reprezentantii grupului american nu au confirmat insa aceasta informatie.
De la preluarea Automobile Dacia in 1999, grupul francez Renault a crescut gradul de integrare locala pentru modelul Logan la aproape 70%, pe lista furnizorilor Dacia numarandu-se peste 50 de producatori de subansamble care detin fabrici in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO