Companii

JTI ar putea muta în România producţia de ţigări din Irlanda şi Belgia

JTI ar putea muta în România producţia de ţigări din Irlanda şi Belgia

Autor: Florentina Dragu

09.10.2014, 00:00 165

Compania japoneză a prezentat marţi o propunere de reorganizare a activităţilor de producţie dintr-o serie de ţări europene, prin care intenţionează să îşi îmbunătăţească operaţiunile.

"Mediul economic dificil, accizele mari şi comerţul ilicit cu produse din tutun au dus la scăderea volumului de vânzări în mai multe ţări cheie din Europa. La acestea se adaugă necesitatea de a ne conforma cu cele mai recente schimbări legislative din domeniu, precum varianta revizuită a Directivei EU pentru Produsele din Tutun (TPD2). Toate acestea ne-au determinat să ne reanalizăm activităţile de producţie", se arată în comunicatul companiei japoneze.

JTI propune închiderea unităţilor din Lisnafillan (nordul Irlandei) şi Wervik (Belgia) şi mutarea producţiei de ţigări şi tutun în alte fabrici din Europa, posibil în România şi Polonia. Producţia de la fabrica din Tier (Germania), cu excepţia produselor destinate companiei americane Ploom, ar urma să fie de asemenea relocată în cadrul programului de restructurare.

Planul de restructurare, care va afecta aproximativ 1.100 de angajaţi din statele membre UE, ar urma să se desfăşoare în mai multe etape, iar procesul de închidere a unităţilor de producţie va fi implementat între 2016 şi 2018.

Detaliile financiare vor fi prezentate ulterior, după consultări cu reprezentanţii angajaţilor şi cu autorităţile europene, potrivit comunicatului.

JTI este membră a grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun. JTI comercializează mărci precum Winston, Camel şi Mild Seven. Portofoliul companiei include şi mărcile internaţionale Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie of London, Glamour şi LD.

JTI a fost prima companie multinaţională de tutun care a început să producă în România, în 1994, la un an după ce a început activităţile locale prin importul ţigaretelor Camel produse în Germania. JTI România are aproximativ 1.000 de angajaţi.

AFACERI DE LA ZERO