Companii

Jumătate din fermierii polonezi lucrează între două şi zece hectare. În România 65% lucrează sub 2 hectare. Cum ajungem la două-trei hectare în plus?

Jumătate din fermierii polonezi lucrează între două...

Autor: Florentina Niţu

03.01.2023, 00:00 627

Peste 600.000 de proprietari de teren arabil din Polonia au între două şi zece hectare, adică peste jumătate din numărul total, în timp ce în România 65% dintre fermieri (1,35 de milioane) lucrează sub două hectare, arată datele aferente anului 2020, publicate recent de Eurostat, biroul european de statistică. România şi Polonia sunt ţările cu cel mai mare număr de fermieri din Uniunea Europeană, 2 milioane, respectiv 1,1 milioane, însă polonezii au demonstrat că pot lua cu uşurinţă faţa României, «mărul» fiind cel mai bun exemplu. Poate fi replicată structura poloneză de ferme în România? Cum ajungem la două-trei hectare în plus? „Se încearcă sprijinirea asocierii în România, dar trebuie să ne mişcăm mai repede, căci altfel o să importăm foare multe alimente în continuare. Este o mare oportunitate acum să producem şi, cel puţin, să ne acoperim consumul pentru anumite categorii de produse. Se pune problema securităţii alimentare, se discută despre o potenţială criză şi cred că este un moment T0 în care ar trebui să deschidem ochii. (...) Trebuie să găsim soluţii uitându-ne la modele, pe care să le adaptăm la situaţia noastră. Modelul polonez de reuşită este de luat în seamă, dar nu cu copy-paste”, a spus Ionuţ Pandelică, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO