Jumătate din ingredientele folosite în industria berii – cereale, hamei – sunt de provenienţă locală, potrivit Asociaţiei Berarii României. Ponderea urcă chiar până la 70% în cazul celor mai mari jucători din domeniu.
„Sectorul berii are o influenţă pozitivă la nivelul întregii economii naţionale şi are un rol important de stimulare a agriculturii locale. Creşterea numărului de fabrici de bere în ultimii ani, corelată cu faptul că doar 3% din berea consumată în România provine din import, ne arată orientarea profund naţională a acestei industrii“, spune Nechita Adrian Oroş, ministrul agriculturii, citat într-un raport al Asociaţiei Berarii României.
Spre deosebire de alte industrii, în bere producţia locală acoperă 97% din consum, jucătorii importanţi având facilităţi de producţie în România.
Piaţa este concentrată la vârf, cei mai mari şase producători furnizând 80% din tot consumul de bere din România, conform aceleiaşi surse.