♦ Compania a investit în România 1,35 mld. lei în 2023, un nivel relativ similar cu cel comunicat pentru fiecare din ultimii ani ♦ Costul pentru deschiderea unui magazin a crescut cu 40% pe fond de inflaţie ♦ Profitul net a fost de 865 mil. lei, cu 2% sub nivelul din anul anterior, Kaufland fiind unul dintre puţinii retaileri care şi-au redus uşor profitul net şi marja în ultimii doi ani marcaţi de inflaţie record ♦ „Am fost nevoiţi să luăm măsuri de eficienţă şi optimizare pentru a gestiona aceste costuri ridicate şi a rămâne competitivi“.
Retailerul german Kaufland, prezent pe plan local cu circa 180 de hipermarketuri cu preţuri mici, a închis anul trecut cu afaceri de 18,35 mld. lei, cu 14,3% mai mari decât în 2022. Avansul a fost susţinut parţial de inflaţie (care a fost de puţin sub 7% la final de 2023, potrivit INS), dar şi de expansiune. Retailerul a deschis 13 magazine anul trecut, menţinând ritmul setat în 2022. Este unul dintre cele mai alerte ritmuri de expansiune de la intrarea companiei pe piaţa din România în 2005.
Mai mult, oficialii de la Kaufland spun că vor continua dezvoltarea.
„Strategia Kaufland rămâne ancorată în direcţii clare, bine definite: expansiunea reţelei, adaptarea sortimentului la tendinţele de consum, sustenabilitatea, precum şi digitalizarea şi îmbunătăţirea experienţei de cumpărare pentru toţi cei peste 500.000 de clienţi care ne trec zilnic pragul. În ceea ce priveşte strategia de expansiune, cu toate că ne confruntăm cu creşteri ale costurilor de construcţie cu până la 40%, ne-am propus să menţinem constant ritmul deschiderilor, cu 10 magazine noi pe parcursul unui an financiar, la care se adagă şi costurile aferente modernizărilor“, spune Valer Hancaş, director comunicare şi corporate affairs la Kaufland România.