Companii

KeysFin: Piaţa pariurilor sportive a depăşit 1,5 mld. lei în 2016

KeysFin: Piaţa pariurilor sportive a depăşit 1,5 mld....

Autor: Cristina Bellu

13.02.2017, 12:11 540

Piaţa pariurilor sportive a crescut de peste patru ori în ultimii şapte ani, ajungând la afaceri de peste 1,5 miliarde de lei în 2016, potrivit estimărilor făcute de analiştii de la KeysFin.

“Dacă în 2010, firmele de profil raportau venituri de 354 milioane lei, în 2015 afacerile companiilor de pariuri sportive se ridicau la 1,4 miliarde lei.Pentru 2016 estimăm că afacerile din acest sector au trecut de 1,5 miliarde lei”, spun experţii  KeysFin.

2014 a reprezentat un vârf pentru piaţa pariurilor sportive, numărul firmelor care activează în acest sector crescând la 126 de companii cu 12.661 de salariaţi, de la 67 de firme cu 2,770 de angajaţi, câte existau înregistate la Registrul Comerţului în 2010,

„În 2015 putem spune că piaţa a început să se maturizeze. De la dezvoltarea extrem de rapidă din anii anteriori, firmele s-au orientat spre optimizarea câştigurilor. Chiar dacă afacerile s-au temperat faţă de anul anterior, profitabilitatea a crescut la nivelul record de 173,1 milioane lei, cu peste 40 de milioane de lei peste nivelul din anul 2014. Anul trecut, piaţa a urmat aceeaşi traiectorie, de a se concentra pe profituri decât pe deschiderea de noi agenţii. Scăderea TVA, care a lăsat mai mulţi bani în buzunarele românilor, a influenţat şi ea, în sens pozitiv, afacerile din acest sector”, au explicat analiştii.

Potrivit estimărilor acestora, 2016 a însemnat depăşirea pragului de 1,5 miliarde de lei pe piaţa pariurilor sportive, pentru acest an experţii anticipând un rezultat la cel puţin acelaşi nivel.

„Piaţa pariurilor sportive a crescut spectaculos pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate. Scăderea interesului pentru jocurile de tip Loto sau Bingo şi investiţiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influenţat comportamentul de consum în acest sector. Microbistul român, asaltat cu zeci de reclame la TV, radio, în presa scrisă şi pe internet, a fost atras tot mai mult în mirajul pariurilor, o influenţă semnificativă fiind marcată şi de Campionatul European de Fotbal din Franţa, unde şi Naţionala României a fost prezentă, chiar dacă fără prea mare succes, au mai spus analiştii KeysFin.

Potrivit datelor statistice, numărul agenţiilor de pariuri sportive a depăşit nivelul de 5000 de unităţi, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4.844 unităţi.

“O măsura reală a cifrelor de afaceri pe acest tip de joc o vom avea abia incepând cu 2016, când au fost legiferate de statul român. Până la finalul lui 2015, când a fost modificată legislaţia, platformele de pariuri online au operat nelegal în Romania, nu au platit taxe şi au exercitat o concurenţă neloială operatorilor de pariuri în agenţii”, a declarat Doru Gheorghiu, directorul executiv al asociaţiei patronatelor operatorilor de pariuri din România, Romanian Bookmakers,

Potrivit patronatului, operatorii de pariuri tradiţionali au o contribuţie anuală la bugetul de stat estimată la 120 milioane de euro şi un total de aproximativ 16.000 de angajati în această industrie. 

Ultimele date oficiale disponibile de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului arată că cele mai multe unităţi de pariuri sportive (999) erau operate de Total BetÎn clasamentul firmelor cu cele mai multe puncte de lucru s-au situat, în ordine, Bet Active Concept SRL (778), Superbet Interactive (559), Hattrick PSK (675), Stanley Bet (353), Direct Sport Bet (351) şi Winner SRL (204). 

Analiza Keysfin a inclus toate informaţiile publice raportate de firmele din piaţa de pariuri sportive.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa romanească.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO