Companii

KPMG după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: CMR-ul nu reprezintă unicul document prin care se face dovada livrărilor intracomunitare în scopul scutirii de TVA. Echipa KPMG Legal şi KPMG Tax a reuşit anularea unor obligaţii fiscale de 1,5 mil. euro

KPMG după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi...
14.07.2022, 14:39 1046

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat susţinerile echipei integrate KPMG Legal şi KPMG Tax şi a constatat, recent,  că, potrivit legislaţiei fiscale în materie de TVA, nu există nicio dispoziţie legală care să impună scrisoarea de trăsură (CMR) drept singurul document doveditor că anumite bunuri au făcut obiectul livrărilor intracomunitare, în vederea justificării măsurii de scutire de la plata TVA, potrivit unor informaţii transmise de KPMG.

Anterior, Curtea de Apel respinsese susţinerile potrivit cărora şi alte documente, cum ar fi confirmările de recepţie ale beneficiarilor sau dovada de achitare a facturilor aferente vânzării de bunuri, ar reprezenta mijloace de probă prin care se poate proba livrarea bunurilor intracomunitar, în lipsa deţinerii scrisorilor de trăsura (CMR). În cazul acesta, fiind vorba de un transport organizat conform regulilor Incoterms Ex Works, producătorul nu avea obligaţia de a organiza transportul bunurilor şi, în consecinţă, nu putea deţine scrisori de trăsura (CMR).

„Importanţa soluţiei pronunţată de Înalta Curte este reliefată prin prisma faptului că, iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea în anulare formulată, apreciind că doar deţinerea CMR-ului în care este consemnată mişcarea bunurilor din România în statele membre UE ar îndeplini condiţiile prevăzute de lege pentru a se justifică măsură scutirii de la plata TVA, susţine KPMG.

Echipa Toncescu şi Asociaţii - KPMG Legal formată din Vlad Peligrad (Partener şi coordonator al practicii de litigii) şi Călin Dragoman (Senior Managing Associate) a obţinut pentru un important jucător din industria automotive, admiterea recursului de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti.

”Ne bucurăm că reuşim să creăm jurisprudenţa favorabilă care să clarifice aspecte importante ale colaborării dintre contribuabili şi autorităţile fiscale, fiind disponibili să împărtăşim experienţă şi know-how-ul nostru cu oricine este interesat în demersuri similare, în speranţa de a crea o practică predictibilă şi consistentă atât a autorităţilor fiscale cât şi a instanţelor”, declară Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal şi coordonator al practicii de litigii.

Prin promovarea căii de atac a recursului, echipa KPMG Legal a convins Instanţa Supremă cu privire la inexistenţa vreunei condiţii legale prevăzute în legislaţia primară naţională a prezentării de către beneficiarul scutirii de TVA doar a scrisorii de trăsura, aspect validat de altfel prin practica bogată a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cum ar fi cauzele C 409/04 „Teleos şi alţii” şi C-273/11 - Mecsek Gabona Kft. Abordarea echipei integrate KPMG legal şi KPMG Tax a fost susţinută în faţa echipei de inspecţie fiscală încă de la debutul acesteia în anul 2017, asistenţa pe parcursul procedurii administrative a inspecţiei fiscale şi a contestaţiei fiind asigurată de către Alin Negrescu, Partener KPMG Tax şi Corina David, Senior Manager KPMG Tax.

Echipa de litigii Toncescu şi Asociaţii – KPMG Legal are o experienţă vastă în litigii fiscale, comerciale, civile, contencios administrativ, dar şi arbitraje comerciale domestice şi internaţionale şi oferă servicii integrate în astfel de dispute, împreună cu echipele de specialişti KPMG Tax, KPMG Accounting şi KPMG Advisory.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO