Companii

Kruk: România şi Polonia se confruntă cu cea mai mare rotaţie de personal în domeniul medical

Kruk: România şi Polonia se confruntă cu cea mai mare...

Autor: Roxana Rosu

31.01.2018, 11:26 265

România şi Polonia se confruntă cu cea mai mare rotaţie de personal în domeniul medical, trei sferturi dintre angajaţii din acest sector spunând că au avut perioade fără slujbă în ultimii 3 ani, potrivit unui studiu realizat de KRUK, care arată şi că o treime dintre românii care lucrează pe această zonă accesează adesea un împrumut, deşi sunt reticenţi faţă de o astfel de soluţie.

“Cu toţii trebuie să fim informaţi cu privire la modalităţile de soluţinare a eventualelor probleme financiare. În activităţile noastre de educare financiară am evidenţiat constant importanţa prioritizării cheltuielilor şi a structurării unui buget lunar echilibrat care să ţină cont de cheltuielile recurete ale fiecăruia. O cât mai bună administrare a sumelor de plată creionează a imagine  clară a bugetului familial şi astfel se pot evita situaţiile limită,“ a spus Tomasz Ignaczak, Director General KRUK România.

Ajunşi în dificultăţi financiare,  33% dintre românii cu activităţi în domeniul medical (personal spital, farmacii, clinici de specialitate, doctori, farmacişti, etc.) au împrumutat bani pentru a-şi redresa bugetul casei.  Mai prudenţi, numai 21% dintre angajaţii din zona serviciilor (croitor, coafor, terapeut-maseur, etc.) s-au împrumutat pentru acelaşi motiv.

În ceea ce priveşte situaţia financiară a angajaţilor din domeniul serviciilor, spaniolii şi românii sunt respondenţii cei mai afectaţi de reducerea bugetului lunar.

Tot românii, alături de slovaci îşi evaluează situaţia financiară ca fiind cea mai precară, comparativ cu toate celelalte ţări din cercetare. De asemenea, angajaţii români din domeniul serviciilor spun că adesea îşi depăşesc bugetul lunar.

Studiul arată intenţia de economisire a românilor care lucrează în domeniile IT şi financiar care, în proporţie de 58%  şi respectiv 56%, au reuşit să pună bani deoparte,  35% dintre aceştia considerând că  ar reuşi să treacă peste o perioadă de 3 luni fără salariu. Pe de altă parte, angajaţii din ramura transporturi deţin economii doar în proporţie de 36%.

Dacă ne referim la perioade mai lungi de timp în care ar rămâne fără slujbă şi ar trebui să facă faţă cheltuielilor, cei mai bine poziţionaţi sunt respondenţii cu activităţi în domeniul financiar, 19% dintre aceştia au menţionat că au suficiente economii pentru 6 luni sau chiar un an. La polul opus se află angajaţii cu activităţi în ramura servicii, care numai în proporţie de 6% ar face faţă unei perioade similare fără salariu.

Eşantionul total de cercetare în cele şapte ţări a fost de 7.000 persoane, câte 1.000 de respondenţi pentru fiecare ţară inclusă în sondaj, cu vârsta între 18 şi 65 de ani, reprezentativi la nivel naţional, cu cel puţin 100  de respondenţi reprezentativi la nivelul fiecărei ramuri profesionale menţionate.

Grupul KRUK a comandat la începutul lunii octombrie 2017 o cercetarea sociologică implementată de KANTAR TNS  în şapte ţări europene unde grupul desfăşoară operaţiuni: Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia şi Spania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO