Companii

La 3 luni de la debutul pandemiei de Covid-19, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti nu are aparat de testare pentru coronavirus. „Testăm prin Synovo şi primim rezultatele în două zile”

La 3 luni de la debutul pandemiei de Covid-19, Spitalul...

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.05.2020, 19:30 778

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti (SJU Piteşti) nu deţine un aparat de testare pentru coronavirus de tip PCR nici la aproape trei luni de la debutul pandemiei de Covid-19 pe teritoriul României. Astfel, SJU Piteşti trimite probele recoltate spre Synevo România, care oferă răspunsuri în decurs de două zile, a spus Irimia Tiberiu, manager al SJU Piteşti.

Ziarul Financiar a solicitat răspunsuri la mai multe întrebări de la SJU Piteşti în data de 31 martie, dar a primit răspunsurile astăzi.

„În prezent, nu există aparate de testare PCR la nivelul Spitalului Judetean de Urgenţă Piteşti (SJUP). Conform unui contract încheiat în data de 30 aprilie 2020 cu Synovo România, atât pacienţii cât şi personalul unităţii sanitare pot fi testaţi. Testările se fac la toţi pacienţii care se internează”, a spus Irimia Tiberiu.

Ea a adăugat că pentru a achiziţiona un aparat de tip Real-Time PCR şi kit pentru detecţia Covid– 19 spitalul a trimis solicitări spre instituţiile statului.

„Am solicitat sprijinul autorităţilor. Ministerul Sănătăţii a alocat 495.000 lei, aproximativ jumătate din valoarea integrală, iar cealaltă parte este alocată de Consiliul Judeţean Argeş.”

În cadrul SJU Piteşti sunt angajate 1.539 de cadre medicale - medici, asistenţi, biologi, chimişti, farmacişti, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri-. Până în data de 5 mai 2020, 600 de cadre medicale au fost testate pentru coronavirus în sistem RT-PCR.

„În depozitul instituţiei există materiale sanitare, echipamente de protecţie şi dezinfectanţi. De aici, resursele, suficiente în acest moment, sunt distribuite constant în secţiile unităţii medicale.Echipamentele sunt achiziţionate de SJUP prin Serviciul Achiziţii. De asemenea, SJUP a primit echipamente de protecţie, fie prin donaţie, fie prin sponsorizare, de la diferiţi operatori economici sau persoane fizice.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO