Companii

La ce preturi sunt solicitate creditele garantate de "Prima Casa"

Pe ce locuinte isi pune statul garantia din "Prima casa": doar o casa din zece este noua

Proiectul Pallady Residence, cu 134 de apartamente, a fost finalizat in primavara acestui an

10.08.2009, 17:25 41

Numarul locuintelor noi vandute prin acest program este redus, astfel ca dezvoltatorii imobiliari pot fi ajutati mai mult colateral de "Prima casa", si anume prin stoparea declinului preturilor apartamentelor.
O analiza asupra ofertelor afisate de catre dezvoltatorii imobiliari de pe piata arata ca doar intr-o mica parte din ansamblurile rezidentiale noi preturile celor mai ieftine locuinte pornesc de la 60.000 de euro sau chiar mai putin. Astfel, in ansambluri precum Cosmopolis din Stefanesti, Metropolis (Bucurestii Noi), Ten Blocks (Militari), Residenz (Chitila) sau Asmita Gardens (splaiul Unirii), nu se gasesc apartamente mai ieftine de 75.000 de euro.
In aceste conditii, cumparatorii s-au indreptat in special catre locuintele in blocuri vechi. Coldwell Banker, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata agentiilor imobiliare din Bucuresti, a intermediat vanzarea unui apartament cu doua camere, confort 1, in Militari, pe strada Poarta Alba, pentru 64.500 de euro si, a unui apartament cu doua camere pe strada Liviu Rebreanu din Titan, pret 58.000 de euro. Pentru ambele locuinte vechi cumparatorii au solicitat credite de la BRD garantate prin programul "Prima casa" si asteapta acum raspunsul bancii si al fondului de garantare. Coldwell Banker a intermediat si tranzactii cu apartamente noi garantate, in Giulesti si in Bucurestii Noi.
Pe de alta parte, agentia imobiliara Rasig a asistat vanzarea unui apartament cu doua camere (52 mp) pe strada Compozitorilor din zona Ghencea a Capitalei, pret 55.000 de euro, dar si a unui apartament cu trei camere in Crangasi - 72.000 de euro pentru o locuinta de 70 de metri patrati.
 
Cine a vandut apartamente noi
Unul dintre dezvoltatorii care beneficiaza de pe urma programului "Prima casa" este compania cu actionariat islandez Gigant Construct, care a semnat sapte antecontracte pentru vanzarea unor locuinte cu credite garantate prin programul "Prima casa". Locuintele se afla in proiectul Pallady Residence al firmei, care dezvolta inca un proiect in estul Capitalei, Pallady Towers.
"Am semnat sapte antecontracte pentru vanzarea unor studiouri de 61 de metri patrati cu un pret de 63.000 de euro prin programul "Prima casa". Sase dintre dosare au fost depuse la Alpha Bank, iar al saptelea la BRD. Speram ca in aceasta saptamana sa primim raspuns de la Fondul de Garantare", a declarat Corneliu Serban, directorul general al firmei.
Proiectul Pallady Residence, cu 134 de apartamente, a fost finalizat in primavara acestui an, iar compania mai are spre vanzare 14 unitati in acest ansamblu. "Ne-am recuperat investitia din acest proiect si mergem inainte cu Pallady Towers, unde la sfarsitul lunii octombrie vom termina doua blocuri cu 200 de apartamente", a adaugat Serban, acesta fiind unul dintre cazurile in care efectele programului "Prima casa" in economie sunt ridicate: dezvoltatorul continua lucrarile la un alt proiect, creeaza locuri de munca, cumpara materiale de constructii si plateste taxe la buget.
Programul a dezmortit temporar afacerile agentiilor imobiliare ramase pe piata, in special pe zona locuintelor cu preturi de circa 60.000 de euro, pretul maxim la care garantarea acopera 95% din credit. Cu toate acestea, la programul guvernamental au aplicat si cumparatorii unor apartamente mai scumpe de 100.000 de euro, care au variante aditionale de finantare pentru a acoperi diferenta fata de creditul maxim de 57.000 de euro garantat. "Cred ca plafonul de garantare va fi suplimentat daca programul va continua sa mearga. In prezent, nu prea mai sunt oferte la 60.000 de euro. La noi, cel putin, s-a cam vandut tot", spune Daniel Raeceanu, directorul general al agentiei Rasig Imobiliare.

Conventii noi pentru toate bancile

Fondul a semnat si a trimis conventiile in forma noua pentru toate bancile interesate sa participe la program - atat pentru cele care semnasera documentul in forma initiala, cat si pentru cele care au asteptat publicarea variantei revizuite. Constantinescu precizeaza ca aproape toate bancile intrate in program din prima faza au semnat noua conventie. Dupa ce se va finaliza procesul de semnare, toti jucatorii vor opera in baza conventiei revizuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO