Companii

La Cluj, parcurile industriale atrag investitii de jumatate de miliard de euro

15.08.2008, 19:54 77

Parcurile industriale private situate in prezent in judetul Cluj vor atrage anul viitor investitii totale de aproximativ 550 mil. euro odata cu ocuparea in intregime a acestora de catre chiriasi.
In momentul de fata in Cluj exista doua parcuri industriale private a caror suprafata totala este de aproximativ 65 de hectare, anul acesta fiind anuntat un nou proiect de parc industrial privat pe o suprafata de 44 de hectare, dezvoltat de compania Reif Construct.
Parcul industrial privat din Dej administrat de compania Arc Parc se intinde pe o suprafata de 40,18 hectare, iar potrivit conducerii parcului odata cu ocuparea in totalitate a acestuia de catre chiriasi investitiile derulate aici vor depasi valoarea de 200 de milioane de euro.
Reprezentantii companiei Arc Parc sunt de parere ca in maxim un an de zile parcul industrial din Dej va fi ocupat in totalitate. Conducerea companiei din Dej a anuntat pentru urmatorii patru ani proiecte in valoare de 17 milioane de euro in vederea dezvoltarii infrastructurii parcului. In acest an in judetul Cluj a fost anuntat un nou proiect de parc industrial privat. Compania Reif Construct, filiala locala a dezvoltatorului german Reif Bauunternehmung, va investi in perioada urmatoare aproximativ 12 milioane de euro in parcul industrial de la Campia Turzii.
Proiectul dezvoltatorului german va avea o suprafata de 44 de hectare, fiind cel mai mare parc industrial privat, ca suprafata, care va fi realizat in judetul Cluj. In ceea ce priveste investitorii atrasi in proiect, prima companie, care a inceput deja lucrarile de constructie la viitoarele hale in care isi va desfasura activitatea este firma germana Heco Schrauben, specializata in prelucrarea metalelor.
Pe langa aceste proiecte private exista in prezent in Cluj si trei parcuri industriale publice pe o suprafata totala de 198 de hectare, iar un al patrulea proiect de acest tip este in pregatire. Aceste parcuri sunt Tetarom I, Tetarom II si Tetarom III. Potrivit reprezentantilor Tetarom, cele trei parcuri industriale vor atrage investitii totale de peste 500 mil. euro, in conditiile in care cheltuielile de infrastructura suportate de companie nu vor depasi valoarea de 28 mil. euro. Parcul industrial Tetarom I are o suprafata de aproximativ 26,8 hectare, iar printre companiile care au concesionat teren aici se numara Siemens, Energobit, Endava, A&A Medical, Gericom sau Brinel.
Construirea primului parc Tetarom a fost finantata de Uniunea Europeana, prin programul Phare.
Proiectul Tetarom II a demarat in momentul in care concernul american Emerson si-a anuntat intentia de a investi pe piata locala. Cel de-al treilea parc industrial public este Tetarom III, parc in cadrul caruia s-a realizat investitia Nokia din Romania in valoare de 60 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO