Companii

La fiecare miliard de euro din PIB, in Romania se publica 113 titluri noi de carti, la fel ca in Anglia

La fiecare miliard de euro din PIB, in Romania se publica 113 titluri noi de carti, la fel ca in Anglia

Romanii cheltuiesc mai putin decat occidentalii pe carti, dar au la dispozitie un mare numar de titluri

04.12.2009, 00:00 510

La un produs intern brut (PIB) de 133 de miliarde de euro anultrecut, in Romania s-au publicat aproape 15.000 de titluri decarti, in timp ce in Anglia, la un PIB de 1.947 de miliarde de euroanul trecut, s-au publicat 200.000 de titluri.

Raportandnumarul de titluri noi de carti aparute anual la PIB, rezulta ca inRomania se publica 113 titluri noi de carti la fiecare miliard deeuro din PIB, situatie similara cu cea din Marea Britanie, cea de-adoua tara din Uniunea Europeana dupa marimea PIB-ului. In acelasitimp, in Germania, cea mai bogata tara din Europa, se publica doar38 de titluri noi de carti la un miliard de euro PIB.

Multe titluri de carti in tiraje mici

Diferenta consta insa in tirajele cu care se publica acestetitluri, ceea ce determina o valoare a pietei de carte in Romaniade sub 100 de milioane de euro, adica de peste cateva zeci de orimai mica decat valoarea pietelor vestice.

"Tirajele in care se publica aceste titluri din Romania suntinfime, chiar imposibil de gestionat, comparativ cu se intampla inalte tari. Desi aducem multe titluri noi, sistemul deficitar dedifuzare de carte impiedica oferta sa ajunga la public", a declaratIren Arsene, proprietarul editurii Curtea Veche, cu afaceri de 2milioane de euro anul trecut.

Mai mult, in Romania apar foarte multe titluri de cartiuniversitare in tiraje sub 100 de exemplare, dar in acelasi timpmai sunt si carti care desi primesc un ISBN (international standardbook number, cod de bare pentru identificarea comerciala acartilor), nu se publica in anul respectiv. Datele din piata arataca in perioada 1990-2009 in Romania au fost publicate 209.000titluri, in timp ce un numar similar de titluri era inregistrat inAnglia doar in anul 2005.

"Editura noastra publica titluri in tiraje medii de 2.000-3.000de exemplare pentru librarii, insa in alte state se ajunge lacateva sute de mii de exemplare, de unde si valoarea mult mai marea industriei de carte", a spus Arsene.

Consum de carte de 3-4 euro anual

Dupa indicatorul consumul mediu de carte pe piata romaneasca,Romania se situeaza la un nivel de sub 3-4 euro pe cap de locuitor,indicator ce ne-ar pozitiona insa pe ultimulloc din UE la capitolul bani cheltuiti in achizitionarea de carti,potrivit datelor neoficiale din piata. Spre comparatie, la consumulde bere suntem in topul primelor zece tari din lume.

Romanii cheltuiesc mai putin decat occidentalii pe carti, lucrunormal in conditiile in care puterea financiara a romanilor este depeste cinci ori mai scazuta.

Un locuitor din Romania a avut in 2008 un venit mediu net lunarde 475 euro, in timp ce in Germania venitul mediu net lunar a fostde 2.275 euro, iar in Anglia de 2.208 euro, potrivit datelorEurostat si calculelor ZF.

Un alt indicator care asigura o buna comparatie intre putereaeconomica a tarilor este PIB per capita. In Romania, PIB per capitaeste printre cele mai scazute din UniuneaEuropeana. In 2008, acestindicator era ca valoare doar 46% din media europeana, in timp cetari precum Germania si Anglia au un PIB per capita de 117% dinmedia la nivelul UE.

De trei ori mai putine titluri de carti anulacesta

De la inceputul anului pe piata romaneasca au fost publicateaproape 4.700 de titluri de carti, in timp ce in 2008 au aparutaproape 15.000 de titluri noi, arata datele furnizate ZF deBiblioteca Nationala.

Altfel spus, aproape un titlu de carte a fost publicat la o miede romani anul trecut. "Din cele 4.674 de titluri publicate pana inprezent, 673 reprezinta traduceri, iar restul sunt titluri aleautorilor romani", a declarat Aurelia Persinaru de la BibliotecaNationala a Romaniei.

Iren Arsene, proprietara editurii Curtea Veche, spune ca unadintre marile probleme pe piata de carte este lipsa de cifreexacte.

"Doar editura noastra publica 100 de titluri ale autorilorstraini. Nu stiu cat sunt de corecte aceste cifre transmise deBiblioteca Nationala", a spus Arsene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO