Companii

La preţuri de 200 euro/tona de grâu, marii producători sunt tentaţi să-şi dea marfa la export

La preţuri de 200 euro/tona de grâu, marii producători sunt tentaţi să-şi dea marfa la export
03.08.2010, 23:55 3568

Producătorii sunt realişti - Ro­mânia are de câştigat de pe urmacrizei internaţiona­le a cerealelor, chiar dacă pro­ducţia totalăde circa 5 mi­lioane de tone nu reprezintă un volum sem­nificativpentru cererea de la Marea Neagră.

În comparaţie, Rusia, chiar dacă s-a confruntat cu secetă,produce circa 50 de mi­lioane de tone, iar Ucraina 20 de mi­lioanede tone de grâu. Avantajul nu stă însă în cantitatea produsă, cimai de­grabă în creşterea preţului grâului la circa 150 euro/tonăla mijlocul cam­pa­niei de recoltare, în condiţiile în care laînceputul anului nivelul atingea 100 euro/tona. "România vindefoarte mult la recoltă. Micii producători privaţi nu au capacitatede stocare şi de cele mai multe ori vând grâul la preţuri miciime­diat după ce l-au recoltat. Anul acesta au avut însă norocpentru că evoluţia pozi­tivă a preţului a avut loc la jumătateare­coltei, când mulţi nici măcar nu au apucat să îl vândă.Săptămâna viitoare când vor termina recoltatul şi vor vrea săvândă, vor beneficia de preţuri mari", a declarat pentru ZF SorinVasloban, Commodity Derivatives Broker în cadrul NYSE Paris /London.

O problemă o poate reprezenta cali­tatea slabă a produselor dincauza ploilor masive din ultima lună, dar şi în aceste condiţiiproducătorii pot primi circa 130 euro pe tona de grâu furajer, cu30 de euro mai mult decât au făcut-o în februarie. Pentru grâulpanificabil, producătorii pot cere însă circa 170 de euro lafinalul recoltei, dar cei mai mulţi aşteaptă noi creşteri depreţ.

"Eu nu vând grâul acum. Am pro­dus 125 de mii de tone,cantitatea este in­tegral panificabilă, pentru că anul acesta ne-auocolit ploile, iar o parte o vom fo­losi în procesare. Pentrurestul nu exclud po­sibilitatea de a merge la export", spune AdrianPorumboiu, proprietarul Com­cereal Vaslui, cel mai marepro­du­cător român de grâu, având o supra­faţă disponibilă de28.000 de hectare doar pentru acestă cultură. Porumboiu a obţinutanul trecut 92.500 de tone de grâu, iar în 2008 peste 142.000 detone.

Şi ceilalţi mari producători ca Mihai Anghel de la CerealcomDolj, Ştefan Poie­naru, proprietarul Agrofam Hol­ding, sau CuliţăTărâţă, care deţine TCE 3 Brazi, văd o alternativă bună în exportanul acesta, dacă preţurile se vor men­ţine ridicate, la circa 200euro/tonă.

"Exportul este o alternativă. Avan­tajul este că îşi poţi încasarapid banii, nu cum se întâmplă cu morarii din Ro­mâ­nia. Dacăpreţul este bun, mă gândesc să îl dau pe tot", anunţă Mihai Anghel,care a obţinut anul acesta 55.000 de tone de grâu de pe aproape11.000 de hectare.

Culiţă Tărâţă nu a vândut niciun bob din cele 90.000 de tone degrâu obţinute anul acesta, dar şi-a stabilit deja preţul minim- 170euro/tona de grâu pani­fi­cabil şi 125 euro/tona de grâufurajer.

"Mai mult de jumătate îl voi vinde pe piaţa internă, pentru cănu are cali­ta­tea necesară cerută de piaţa europeană, dar voimerge şi la extern, pentru că în următoarele luni, preţurile vorcreşte cu cel puţin 25%", este de părere Tărâţă, care a obţinutcirca 4,5 tone la hectar pe o suprafaţă de 20.000 de hectare. Omulde afaceri exploatează circa 60.000 de hectare de teren agricol,cea mai mare suprafaţă lucrată de o companie la nivel local.

Autorităţile au anunţat că ponderea grâului panificabil esteaproximativ egală cu a celui furajer. Media de pro­duc­ţie la grâuîn 2010 este de 3 tone/ha, în condiţiile în care micii fermieriscot 2-2,5 tone la hectar, iar cei care investesc în tehnologie,cel puţin 4 tone/ha.

Dacă micii producători nu vor simţi foarte puternic creşterea depreţ şi se vor mul­ţumi cu un salt de 30 de euro-40 de euro,intermediarii care au capacităţi de de­po­zitare, dar mai alesfilialele gigan­ţilor internaţionali din industria comer­ţului cucereale, ca Alfred C. Toepfer, Cargill sau Glencore, suntprincipalii be­ne­ficiari ai crizei internaţionale pe piaţacerealelor.

Aceştia vor avea profitul garantat anul acesta, spunproducătorii, chiar da­că anul trecut majoritatea au suferitscă­deri. Birourile din România ale celor trei mari companii, încare lucrează circa 300 de angajaţi, au făcut anul trecuttran­zac­ţii cu cereale de 584 mil. euro anul trecut, în scădere cu175 mil. euro faţă de 2008.

"Necesarul pentru Egipt, cel mai mare importator de grâu, cu 7,5milioane de tone pe an importate va fi livrat de marile companii caGlencore, Cargill sau Alfred C. Toepfer, pentru că la com­pa­ni­ileruseşti nu există garanţia de li­vra­re. Este un paradis pentrufirmele mari si­tua­ţia creată. Ele au filiale peste tot unde seproduc cereale, au alter­nativă dacă unii producători se confruntăcu pro­ble­me ca seceta, dar şi informaţia locală, iar când eşti înprima linie poţi accelera pre­ţurile", este de părere SorinVasloban.

Preţul grâului nu dă nici pe departe sem­ne că va stagna.Specialiştii spun că tre­buie urmărite şi alte ţări, ca Australiasau Argentina, producători importanţi de cereale, pentru că oeventuală secetă ar putea pune o presiune şi mai mare pe grâu, iarpreţurile ar putea urca sem­ni­ficativ. " Până acum ne-amconfruntat cu secetă în emisfera nordică. Trebuie să ve­dem însăcum se vor prezenta Aus­tra­lia şi Argentina, care deja dau semnede se­cetă. Dacă nu va ploua până la sfâr­şitul lunii, sunt riscurisă vedem preţul şi mai sus", spune Vasloban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO