Companii

La Sibiu, germanii vor produce mase plastice, iar francezii rulmenti

19.03.2003, 00:00 58

Sase companii straine si-au anuntat intentia de a realiza investitii de aproape 15 milioane de euro in cadrul parcului industrial Sura Mica, Sibiu, a declarat pentru Ziarul Financiar Stefan Soiman, directorul societatii care administreaza parcul.
"Una dintre cele mai mari investitii va fi realizata de compania germana Rehau. Aceasta intentioneaza sa construiasca o fabrica de mase plastice, tevi si profile de PVC, investitia initiala ridicandu-se la 6,7 milioane de euro. Planul de dezvoltare al companiei prevede ca in cinci ani sa se extinda, iar investitiile sa ajunga la 10-12 milioane de euro", a spus Soiman.
El a adaugat ca, deocamdata, compania germana va incepe sa produca la Sibiu, urmand ca dupa finalizarea formalitatilor de infiintare a parcului Sura Mica sa se mute aici. "Mai intai trebuie sa scoatem din circuitul agricol terenul aferent parcului, respectiv 98 de hectare, si abia apoi sa trecem la concesionarea lui. Speram ca acest lucru sa se produca in luna aprilie", a mai spus oficialul companiei.
Rehau anunta ca fabrica de la Sibiu va incepe sa produca in luna aprilie a acestui an, 80% din produse urmand sa fie destinate pietei interne. Restul va pleca spre Bulgaria, Serbia si Republica Moldova. La ora actuala, produsele vandute de grupul Rehau pe piata romaneasca provin din Germania, Austria, Cehia, Polonia, Franta si Spania.
O alta investitie majora in cadrul parcului de la Sura Mica va fi realizata de o companie franceza. "Compania SNR Roulements intentioneaza sa investeasca pentru inceput cinci milioane de euro pentru realizarea unei unitati de producere a rulmentilor. Fabrica va avea o capacitate de productie de 30.000 de rulmenti pe zi, iar aici vor lucra circa 200 de persoane. In plus, compania intentioneaza ca in zece ani sa-si mareasca suprafata ocupata in cadrul parcului pana la patru hectare", a mai spus Soiman.
Printre investitorii care doresc sa se stabileasca in parcul industrial Sura Mica se numara si compania poloneza Porta, care vrea sa produca usi, precum si firma Union din Germania, care intentioneaza sa produca accesorii pentru industria usoara.
"Noi am prevazut 19 locatii mari, dar cred ca in zece ani in parcul industrial Sura Mica numarul societatilor care vor functiona aici va trece de 30", a mai spus Soiman. De altfel, idealul pentru un administrator de parc industrial este sa concesioneze suprafete mari, deci sa aiba un numar mic de chiriasi.
Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) a lansat anul trecut in martie programul A‚"Parcuri industriale" pentru a-i determina pe agentii economici sa investeasca in imbunatatirea infrastructurii regionale, respectiv in parcuri industriale.
De la lansarea programului si pana in prezent au fost acordate noua titluri de parcuri industriale, majoritatea acestora avand ca proprietari consilii judetene sau locale.
Potrivit estimarilor MDP, cele noua parcuri vor atrage investitii numai in infrastructura in valoare de aproximativ 410 milioane de euro si vor crea circa 24.000 de noi locuri de munca.
Prin acest program, care se va derula in perioada 2002-2005, se aloca 583 miliarde de lei (peste 17 mil. dolari) de la bugetul de stat pentru proiecte de realizare/modernizare a infrastructurii aferente parcurilor industriale (alimentare cu energie electrica; retele de telecomunicatii; retea de alimentare cu gaz; alimentare cu apa;canalizare, inclusiv pluviala; drumuri de racord la drumul national; iluminat public) prin care sa se faciliteze desfasurarea activitatii agentilor economici.
Scoaterea spatiilor de productie la periferia mediului urban este o tendinta care se manifesta de mai mult timp in statele occidentale si care incepe sa prinda contur si in Romania. De altfel, in Occident nici nu se mai acorda autorizatii de functionare pentru societati in cadrul oraselor. In Romania, pana la aparitia parcurilor industriale singurele locuri in care se puteau derula afaceri intr-un spatiu special amenajat erau doar zonele industriale. Dar structura acestora nu s-a ridicat la cerintele investitorilor astfel incat s-a ajus la formula parcurilor industriale care ofera, pe langa spatii de productie adaptate nevoilor de afaceri, si zone verzi.
Intr-un parc un investitor are batai de cap minime in ceea ce priveste infrastructura: n-are probleme cu apa, curentul, caile de acces, comunicatii etc. El vine, se instaleaza si plateste o chirie lunara care difera de la caz la caz. Proprietarii parculor industriale sunt optimisti in ceea ce priveste fluxul de investitori. Ei spun ca Romania ramane atractiva deoarece forta de munca este inca ieftina si acest lucru va atrage inclusiv investitorii din Ungaria, Cehia si Polonia.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO