Companii

Lactalis şi-a potolit setea de achiziţii cu Albalact şi Covalact, dar micii producători nu văd cu ochi buni expansiunea agresivă a multinaţionalei franceze. "În scurt timp, grupul Lactalis va deţine un pachet majoritar al segmentului de piaţă, foarte aproape de monopol, fiind în poziţia de a dicta preţul de piaţă“

Lactalis şi-a potolit setea de achiziţii cu Albalact...

Autor: Roana Rotaru

06.02.2017, 00:04 1059
Achiziţiile gigantului francez de lac­tate Lactalis, care a cumpărat pe piaţa ro­mânească proce­sa­torii La Dorna (2008) şi Al­ba­lact (2016) şi care aş­teap­tă acum avizul Con­si­liului Con­cu­renţei pen­tru pre­luarea Co­va­lact, nu sunt vă­zute cu ochi bun de micii pro­ce­satori români, care se tem de un mo­no­pol.

Consiliul Concurenţei nu a văzut însă până acum motive de îngrijorare în achi­ziţiile realizate de francezi pe piaţa lo­cală.

„Am aprobat preluarea Albalact. Covalact e încă în analiză. În cazul Albalact, nu suntem îngrijoraţi de con­cen­trarea producătorilor versus marile lan­ţuri de magazine. Sunt destul de puter­nice marile lanţuri de magazine, se des­curcă în negociere. Am fost mai pre­cupaţi de puterea lor de negociere cu fur­nizorii de lapte, cu fermierii, şi aici, pentru că Lactalis aduce mult lapte din import, în analiza noastră, situaţia fermierilor nu devenea mai dificilă“, a spus Bogdan Chiriţoiu în cadrul unei con­ferinţe de presă organizate la sfâr­şitul lunii ianuarie la sediul instituţiei.

În Franţa însă, ţara de orgine a Lactalis, fermierii au avut de pătimit din cauza preţurilor mici de achiziţie a lap­telui oferit de gigantul francez. Potrivit pu­blicaţiei Business Insider, la sfârşitul lunii august a anului trecut fermierii fran­cezi protestau pentru că Lac­talis le oferea doar 257 de euro pe 1.000 litri de lapte, cu între 10 şi 30 de euro mai puţin decât ofereau competitori precum Danone, Sodiaal sau Bel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO