Companii

Lafarge ar putea construi a doua fabrica de gips-carton, langa Complexul Energetic Turceni

28.07.2008, 18:55 99

Decizia grupului francez survine in contextul in care consumul de gips-carton este in continua crestere, iar principalii competitori Rigips (parte a grupului Saint-Gobain) si Knauf Gips (divizia locala a grupului german Knauf) au anuntat planuri de extindere a activitatilor pe piata locala.
Fabricile de gips-carton pot utiliza gipsul sintetic provenit de la termocentrale in urma procesului de desulfurare, ca inlocuitor pentru gipsul natural, in contextul in care deschiderea unei cariere dureaza circa doi ani.
"Studiem mai multe variante de extindere a activitatilor companiilor din grup care sunt prezente pe piata locala, inclusiv construirea unei fabrici langa o termocentrala. Insa decizia de construire a unei fabrici depinde de durata procesului de ecologizare a termocentralei", afirma reprezentantii Lafarge.
Cea mai mare investitie pe piata de gips-carton, in valoare de circa 70 de milioane de euro a fost anuntata de grupul german Knauf, in apropiere de Cluj-Napoca. Reprezentantii Lafarge nu au dorit sa ofere detalii privind valorea investitiei, insa potrivit unor estimari din piata, bugetul ar putea depasi 20 - 30 de milioane de euro.
Complexul Energetic Turceni risca sa fie inchis in urmatorii cinci ani daca nu se conformeaza politicii de mediu aplicate in statele membre.
Producatorul de energie a inceput un program de investitii in mediu, care cuprinde si instalatii de desulfurare.
La inceputul anului, grupul austriac A-Tec a anuntat ca va construi la Turceni o instalatie de desulfurare a gazelor de circa 220 milioane de euro.
Lafarge Arcom Gips, subsidiara locala a grupului Lafarge, a finalizat anul trecut o investitie de 17 milioane de euro pentru o noua linie de productie la fabrica de gips-carton din Bucuresti, suma incluzand si deschiderea unei cariere de piatra in judetul Prahova si modernizarea instalatiei de calcinare utilizata la fabricarea gips-cartonului. Capacitatea de productie a fabricii se ridica la 15 milioane de metri patrati de gips-carton.
Lafarge Arcom Gips a fost infiintata in anul 2001, dupa preluarea de catre Lafarge a 50% din actiunile pe care compania de constructii Arcom Bucuresti le detinea la fabrica sa de langa Bucuresti. Ulterior, Lafarge si-a majorat participatia la 90%, iar Arcom continua sa detina 10% din afacerea Lafarge Arcom Gips.
Alaturi de Lafarge si Rigips, subsidiara locala a grupului Saint-Gobain, detine o fabrica la Turda, finalizata in 2006 in urma unei investitii de 31 milioane de euro si cu o capacitate de productie anuala de circa 15 milioane de metri patrati, potrivit ultimelor date disponibile.
Un alt jucator de pe piata, grupul german Knauf intentioneaza sa inceapa cel mai probabil anul viitor o unitate de productie langa Cluj, in urma unei investitii de circa 70 de milioane de euro. Germanii, care activeaza in prezent ca importator si distribuitor, vor construi o fabrica cu o capacitate de productie de circa 35 de milioane de metri patrati, care va fi finalizata in circa doi ani de la inceperea constructiei. Knauf este prezent pe piata si prin divizia Norgips, care distribuie produsele prin compania Arabesque.
Piata de gips-carton va ajunge anul acesta la circa 70 - 75 de milioane de metri patrati, echivalentul a peste 120 milioane euro, in crestere cu circa 20% fata de anul precedent.
Grupul francez este cel mai mare producator de ciment din lume si printre liderii din industria materialelor de constructii.
Francezii au intrat pe piata locala in 1997 si activeaza pe pietele de ciment, agregate, betoane si gips-carton.

Trei pe o piata de 120 mil. euro

Piata de gips-carton va ajunge anul acesta la circa 70 - 75 de milioane de metri patrati, echivalentul a peste
120 milioane euro, in crestere cu circa 20% fata de anul precedent.

Lafarge Arcom Gips, subsidiara locala a grupului Lafarge, a finalizat anul trecut o investitie de 17 milioane de euro pentru o noua linie de productie la fabrica de gips-carton din Bucuresti.

Rigips, subsidiara locala a grupului Saint-Gobain, detine o fabrica la Turda, finalizata in 2006 in urma unei investitii de 31 milioane de euro si cu o capacitate de productie anuala de circa 15 milioane de metri patrati.

Grupul german Knauf intentioneaza sa inceapa cel mai probabil anul viitor o unitate de productie cu 35 de milioane de metri patrati langa Cluj, in urma unei investitii de circa 70 de milioane de euro. Germanii activeaza pe piata locala si prin divizia Norgips, care distribuie produsele prin compania Arabesque.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO