Companii

Lafarge: Exportul nu mai reprezinta o prioritate

Lafarge: Exportul nu mai reprezinta o prioritate

Phillipe Questiaux, presedintele Lafarge Ciment: Cand eram intrebat in urma cu cativa ani de ce exportam ciment, spuneam ca piata romaneasca nu poate absorbi cantitatea pe care noi o producem. A venit momentul sa spunem ca vom exporta doar daca iarna si consumul de pe piata locala ne vor permite.

22.11.2007, 17:40 32

Grupul francez Lafarge va realiza anul acesta o cifra de afaceri de 400 mil. euro pe piata romaneasca, in crestere cu circa 45% fata de anul trecut, pe toate cele trei divizii pe care activeaza, respectiv ciment, agregate si betoane si gips-carton, pe fondul cresterii consumului de materiale de constructii.
"Anul acesta am redus cantitatea de ciment pentru export pana la 300.000 de tone, pentru ca exportul nu mai reprezinta o prioritate pentru noi. Strategia noastra este sa acoperim piata locala si in functie de oportunitatile din piata sa derulam si activitati de export", a declarat Phillipe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment.
Lafarge exporta in urma cu doi ani circa 30% din cantitatea de ciment produsa pe piata locala, insa exporturile au fost reduse treptat, urmand ca aceasta strategie sa continue si in anii urmatori.
"Cand eram intrebat in urma cu cativa ani de ce exportam ciment la un pret mai mic decat cel de pe piata romaneasca, spuneam ca piata romaneasca nu poate absorbi cantitatea de ciment pe care putem noi sa o producem. Iata ca in 2007 a venit momentul sa spunem ca vom exporta doar daca iarna si consumul de pe piata locala ne vor permite", a afirmat Questiaux.
Pe langa decizia de reducere a exportului, Lafarge Ciment va majora pana la sfarstiul anului 2008 capacitatile de productie si distributie cu peste un milion de tone de ciment la cele doua fabrici din Medgidia si Hoghiz, precum si capacitatea statiei de macinare de la Targu-Jiu, investitia totala pentru acest proiect ridicandu-se la 58 mil. euro. "In prezent ne gandim daca sa mai construim o noua linie la una dintre cele doua fabrici de ciment, investitie care
s-ar ridica la 200 de milioane de euro. Deocamdata vom derula investitii de majorarea a productiei de clincher (produs intermediar pentru fabricarea cimentului, obtinut prin arderea materiilor prime - n.r. )", a explicat Questiaux.
Lafarge este cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, cu o capacitate instalata de 5,5 milioane de tone, in conditiile in care intreaga productie a fabricilor din Romania se ridica la 10,5 milioane de tone. De altfel, anul acesta a fost primul an in care consumul de ciment a egalat capacitatea instalata a producatorilor de ciment, situatie care i-a determinat pe principalii competitori ai Lafarge de pe piata romaneasca, respectiv Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania) sa anunte investitii masive in majorarea capacitatilor de productie.
Anul acesta, pretul mediu al cimentului la portile fabricii a crescut cu circa 10%, pana la 260 lei/tona (76 euro/tona), potrivit reprezentantilor Lafarge. Cele trei divizii ale Lafarge au avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 275 mil. euro, in crestere cu 20%.
Lafarge Agregate si Betoane va investi anual circa 20 mil. euro pana in 2009 pentru cresterea capacitatilor de productie cu 50%. In ceea ce priveste divizia de gips-carton, francezii estimeaza ca fabrica pe care au finalizat-o in Bucuresti anul acesta, in urma unei investitii de 17 mil. euro, va ajunge la capacitate maxima anul viitor. "In vara anului viitor fabrica de gips-carton va ajunge la capacitate maxima si vom putea incepe exporturi in tari din regiune", a declarat Sebastian Popescu, directorul general al Lafarge Arcom Gips.

Intra pe productia de energie?
Lafarge ar putea construi o capacitate de productie a energiei, eoliana sau pe baza de carbune pentru acoperirea consumului propriu, o decizie in acest sens urmand sa fie adoptata in 2008, potrivit lui Philippe Questiaux. Fabricile de ciment ale Lafarge sunt alimentate cu electricitate in baza unui contract incheiat pe o perioada de cinci ani cu Hidroelectrica, acord care va expira in decembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO