Companii

Lafarge Romcim preia gips-cartonul in coordonare

07.10.2003, 00:00 33

Lafarge Gypsum International, divizie ce coordoneaza activitatile globale ale grupului francez Lafarge in domeniul gipsului, se pregateste sa vanda pachetul de 90% din actiunile producatorului local, Lafarge Arcom Gips, catre Lafarge Romcim.
Miscarea ar putea insemna ca operatiunile gigantului francez de pe piata romaneasca trec intr-o noua faza prin crearea unui centru local de decizie la nivelul Lafarge Romcim, care sa coordoneze toate operatiunile grupului francez de aici, asa cum procedeaza competitorii sai directi a€“ Holcim Romania si Carpatcement Romania. Oficialii Lafarge Romcim afirma insa ca operatiunea face parte dintr-o regrupare a activitatilor de pe piata romaneasca.
Grupul francez deruleaza deja un volum de afaceri de peste 150 mil. $ anual in domeniul cimentului, varului, betoanelor, agregatelor, sistemelor de invelitori si a celor de cosuri si seminee.
"Lafarge Romcim va prelua 90% din actiunile Lafarge Arcom Gips SA la pretul pe care Lafarge Gypsum International l-a platit companiei Arcom Bucuresti SA. Aceasta operatiune corespunde vointei de a regrupa progresiv participatiile industriale ale grupului Lafarge in Romania cu scopul de a obtine cele mai bune sinergii posibile in toate domeniile", a declarat pentru Ziarul Financiar Philippe Questiaux, presedinte si director general al Lafarge Romcim.
Lafarge Gypsum International a platit pentru 90% din actiunile Lafarge Arcom Gips SA circa 8,1 a€“ 8,5 mil. $ in doua etape, prima data in 2001 cand francezii au preluat 50%. Al doilea pas a fost facut de Lafarge in decembrie 2002, cand au cumparat de la Arcom alte 40% din actiuni pentru 3,6 a€“ 3,7 mil. $. Consiliul Concurentei a aprobat concentrarea economica realizata de francezi pe piata gips cartonului, unde acestia detin  o cota de circa 25%.
Lafarge Arcom Gips este unicul producator local de gips carton si este creditat ca fiind al doilea jucator de pe piata locala, dupa Rigips Romania. Piata totala de gips carton este estimata de surse din piata la aproximativ 20 - 30 mil. $, alti concurenti importanti fiind Knauf Romania SRL (filiala locala a unei afaceri de familie din Germania) si ultimul intrat pe piata - producatorul scandinav Norgips.
Consumul de gips carton din Romania ramane la un nivel scazut fata de alte piete din Europa sau chiar din regiune, situandu-se la o medie de sub 0,5 metri patrati per capita.
Lafarge Arcom Gips SA a realizat in 2002 o cifra de afaceri de 169 mld. lei (5,1 mil. $) fata de 64 mld.lei (2,2 mil. $) in 2001. Fabrica, situata la periferia capitalei, are o capacitate de productie de aproximativ 3 milioane metri patrati pe an, productia de anul trecut a fabricii fiind estimata la 2,4-2,5 milioane metri patrati. Fabrica avea la finele 2002 un capital social de 179,79 mld. lei si un numar de aproximativ 73 angajati.
Producatorul autohton si-a propus in acest an o dublare a productiei pana la 4,5 milioane metri patrati si o cifra de afaceri de circa 500 miliarde lei (13,8 milioane dolari, calculat la un curs mediu de schimb de 36.000 lei/dolar).
Pana in ianuarie 2001, momentul constituirii companiei Lafarge - Arcom, grupul Lafarge vindea placi de gips carton in Romania prin doi distribuitori - Menatwork Est Prefabricate SRL si Woodcote Romania SRL.
Grupul Lafarge a intrat pe piata romaneasca in 1997 prin preluarea celui mai mare producator local de ciment, Romcim. Francezii detin acum pe piata romaneasca trei fabrici de ciment la Medgidia, Hoghiz (jud. Brasov) si Targu Jiu, retele de statii de betoane si de agregate pe piata romaneasca, unitati de producere a varului, activand in domeniul sistemelor de invelitori si a celor pentru cosuri si seminee. De asemenea, operatorul portuar Sicim este detinut de Lafarge Romcim.
Lafarge detine o treime din piata interna a cimentului, la concurenta cu Holcim si HeidelbergCement.
Grupul francez a investit pana acum peste 300 mil. $ in Rom=nia. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO