Companii

Langanger, OMV: Productia de petrol si gaze din Romania nu va creste decat daca facem o descoperire de proportii in Marea Neagra

Langanger, OMV: Productia de petrol si gaze din Romania nu va creste decat daca facem o descoperire de proportii in Marea Neagra

Helmut Langanger, membru al directoratului OMV: Si in iunie - iulie 2008, cand barilul a ajuns la 147 de dolari, si la sfarsitul lui 2008, cand am avut valori de sub 35 de dolari, am fost confruntati cu situatii nesanatoase pe piata petrolului. Un pret al barilului intre 60 si 80 de dolari este bun atat pentru companii care isi permit sa investeasca, cat si pentru consumatori care-si pot permite sa plateasca pentru produse petroliere.

22.02.2010, 23:17 205

"Afacerea cu petrol este una veche in Romania, mediazacamintelor fiind de 45 de ani de exploatare. Nu va asteptati ca odoamna in varsta sa alerge 100 de metri in zece secunde. Cu altecuvinte, productia de hidrocarburi din Romania nu va creste decatdaca vom face o descoperire de proportii in Marea Neagra, dar esteun mare daca", explica Helmut Langanger, membru al directoratuluiOMV, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.

Petrom, companie preluata de austrieci in 2004 in cadrul unuiproces de privatizare, aduce peste jumatate din petrolul si gazelepe care austriecii le produc la nivel de grup, fiind cel maiimportant centru de productie al OMV.

"Majoritatea sondelor sapate in Romania sunt la circa 2.000 demetri adancime, unele la 3.000 de metri si foarte putine la peste4.000 de metri adancime sau mai mult. Acesta este si scopul nostru,sa mergem la adancimi mari, motiv pentru care vom sapa cate 2-3sonde onshore de mare adancime pe an in Romania", explicaLanganger.

Chiar si cu aceste investitii suplimentare, in absenta uneidescoperiri de proportii in Marea Neagra, cel mai optimist scenariupentru OMV in ceea ce priveste productia Petrom ar fi stabilizarea.Anual Petrom produce circa 4,5 de milioane de tone de titei si circa 5,5 miliarde demetri cubi de gaze. In acest ritm anual de productie, rezervele depetrol si gaze ale Romaniei mai ajung circa 15 ani de zile.

Obiectiv pentru 2013: stabilizareaproductiei

"Important in Romania este sa moderam scaderea productiei,declinul natural care in 2005 era undeva la 10-12%. Acum a ajuns la4% pe an si speram ca in 2-3 ani sa reusim sa stabilizam declinulproductiei. Vom face acest lucru prin mai multe metode: reparatiila sonda, explorarea pentru noi rezerve si redezvoltareazacamintelor prin aplicarea unor noi tehnici si tehnologii de forajsi recuperare", spune reprezentantul OMV.

In ultimii trei ani de zile, investitiile OMV in Petrom audepasit un miliard de euro anual, cea mai mare parte a banilorfiind alocati segmentului de explorare si productie. Austrieciispun insa ca ar fi de ajutor pentru sprijinirea investitiilor simasuri guvernamentale cum ar fi prelungirea termenului de mentinerea redeventelor dupa anul 2014. Potrivit contractului de privatizaredin 2004, redeventele pe care OMV le plateste statului roman au unnivel procentual din valoarea productiei care este fix pana in anul2014.

"Guvernul este suveran in ceea ce priveste politica deredevente. In alte tari, cu zacaminte mature, care implicainvestitii uriase, prelungirea este o chestiune fireasca."Totoadata, Langanger spune ca o aliniere a pretului gazelor dinproductia interna la nivel international, dublu fata de cel dinRomania, ar putea debloca fonduri pentru investitii. "Daca luam incalcul declinul accentuat al productiei de titei si gaze, finantelecare ar putea fi create prin liberalizarea pietei gazelor pot ducela o compensare a declinului si implicit la o mai mare independentaenergetica."

Rusia si Kazahstan, de ajuns pentru Petrom

Petrom este prezent pe doua piete externe pe proiecte deexplorare si productie, respectiv Rusia si Kazahstan si potrivitreprezentantilor OMV acestea sunt prioritatile in ceea ce privesteextinderea companiei.

"Kazahstan si Rusia reprezinta prioritatile noastre in ceea cepriveste pietele externe pentru Petrom."

Potrivit acestuia, din 2005 si pana in prezent investitiile inKazahstan s-au ridicat de 500 de milioane de dolari, iar cele dinRusia sunt de circa 100 de milioane de dolari.

"Productia totala din Kazahstan la sfarsitul lui 2010 ar trebuisa fie de 15.000 de barili pe zi, ceea ce reprezinta mai mult decatdublul productiei medii in 2009. Principalul surplus vine dinzacamantul Komsomolskoe, care a inceput sa produca la jumatatea lui2009", spune Langanger.

Petrol din Marea Neagra? Poate in 2016

In ceea ce priveste Marea Neagra, unde Petrom are concesionatedoua perimetre cu o suprafata de circa 14.000 de kilometri patrati,compania a inceput inca de anul trecut lucrarile de explorare peperimetrul Neptun. Aceste lucrari se fac alaturi de gigantulamerican ExxonMobil, prima etapa a acestora fiind cea de achizitiede seismica 3D prin care se face practic o radiografie aadancurilor marii pentru a identifica eventualele rezerve de petrolsi gaze.

"In Marea Neagra am finalizat achizitia de seismica 3D, anulacesta vom finaliza procesarea datelor dupa care va urma etapa deinterpretare. Abia in 2011 - 2012 vom decide daca vom fora, iardaca avem succes cu forajul, mai dureaza cam inca 3-5 ani pana candpoti incepe sa construiesti infrastructura necesara si sa incepiproductia."

Potrivit reprezentantului OMV, Petrom este interesat si de alteblocuri din Marea Neagra, compania urmand sa decida daca vaparticipa la licitatiile de concesionari singura sau alaturi dealti parteneri.

Petrolul, la 70 de dolari

Potrivit reprezentantului OMV, cererea de petrol isi va revenianul acesta, in timp ce pretul pe baril va oscila in intervalul de60-80 de dolari.

"2009 a fost un an extrem de volatil, care a debutat cu un pretal barilului de petrol de sub 40 de dolari. Nimeni nu stia cum vormerge lucrurile mai departe. Multi au zis ca vom trai o recesiunefoarte mare si de lunga durata. Din fericire, aceste estimari nus-au adeverit, astfel ca economia mondiala a inceput sa-si revinasi la fel s-a intamplat si cu pretul barilului. Cand barilul estela 40 de dolari nu este economic sa faci investitii in zona deexplorare si productie", mai spune Langanger.

Potrivit reprezentantului OMV, cel mai bun pret al petroluluiatat pentru consumatori, cat si penrtru companiile petrolieregraviteaza in jurul nivelului de 70 de dolari.

"Si in iunie - iulie 2008, cand barilul a ajuns la 147 dedolari, si la sfarsitul lui 2008, cand am avut valori de sub 35 dedolari, am fost confruntati cu situatii nesanatoase pe piatapetrolului. Un pret al barilului intre 60 si 80 de dolari este bunatat pentru companii care isi permit sa investeasca, cat si pentruconsumatori care-si pot permite sa plateasca pentru produsepetroliere. Cred ca in 2010 pretul barilului va oscila in jurulvalorii de 70 de dolari", a mai precizat Langanger, care a estimnatca va exista o usoara crestere a cererii de petrol anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO