♦ Egis România a început anul cu aproximativ 45 de proiecte în derulare în mai multe sectoare, inclusiv drumuri, căi ferate, aviaţie, apă şi energie, planificare urbană şi mobilitate.
Procesul decizional în România este prea lent, iar piaţa este foarte restrictivă când vine vorba de condiţiile impuse în caietele de sarcini din cadrul licitaţiilor, este opinia lui Laurent Germain, CEO la Egis, un grup francez specializat în supervizarea lucrărilor de construcţii, cu mai multe proiecte în derulare în România.
„De exemplu, legislaţia nu permite includerea în proiecte de personal experimentat şi profesionist din cauza formalizării excesive. Legislaţia se concentrează pe persoanele care au fost implicate în cele mai multe proiecte. Este valoros dacă ai fost implicat în 50 de proiecte, dar, din punctul meu de vedere, este mai valoros dacă sunt doar 20 de proiecte implementate de la început la final cu succes, cu un nivel de competenţe mai mare decât al celui care a făcut 50 de proiecte. Deci, accentul nu ar trebui să fie pus doar pe numărul de proiecte pe care un inginer le-a făcut, ci şi pe nivelul abilităţilor pe care le are şi care îi sunt recunoscute“, spune Laurent Germain.
El adaugă că este necesară atragerea inginerilor din ţări ca Ucraina, Polonia sau Marea Britanie, dar acest lucru nu se poate face prin concentrarea pe obţinerea celor mai mici preţuri de pe piaţă, ci ţinând cont de faptul că aspectele tehnice sunt principalele criterii în selectarea companiilor.
„O companie care este capabilă să proiecteze o linie de metrou sau o centrală nucleară trebuie să aibă o anumită dimensiune.“