Companii

Lectia Mittal la Sidex: Le-am aratat ca produc dolari, nu tone

25.04.2005, 19:28 36

Cine face diferenta intre pierderi de 300 mil. dolari pe an si profit de 100 mil. dolari la aceeasi companie? Managementul. Adica organizarea muncii. Indienii de la Ispat au aratat doar intr-un an ce pot face alti oameni, alta organizare si alta mentalitate dintr-o gaura neagra a economiei romanesti.

Sidex Galati a intrat dupa revolutie intr-o agonie care nu putin a lipsit sa duca in faliment unul din cele mai mari combinate siderurgice ale Estului. Dincolo de ineficienta unui colos industrial, neorientat spre piata, patronii indieni a trebuit sa demonteze mentalitati contraproductive si sa puna bazele unei culturi corporatiste, in care muncitorii sa se simta responsabili si constienti ca munca lor este un rezultat de business, si nu un produs finit.

Cu pierderi de un milion de dolari pe zi, cu o armata de zeci de mii de angajati constienti ca produc tone de ceva si nu bani, combinatul scapase definitiv de sub controlul statului. Vanzarea in 2001 a combinatului catre indienii de la LNM Holdings nu parea sa aduca asa de repede "zorii" profitului la Galati. Acum, este o mina de profit, la valori de peste 100 milioane de dolari pe an.

Mittal Steel Galati, noul nume al Sidex, asteapta anul acesta o cifra de afaceri care se apropie de 3 mld. dolari, de patru ori mai mare decat acum patru ani. Omul-cheie in aceasta schimbare spectaculoasa de situatie a fost Narendra Chaudhary, 62 de ani, care acum a fost avansat la Londra.

Cum a procedat echipa de expati din fruntea Sidex la rasturnarea situatiei combinatului intr-o perioada scurta de timp?



Cum sa conduci cu 300 $ un combinat

In prima zi, indienii au dat piept cu o realitate infricosatoare - combinatul facea numai afaceri in regim barter, peste 800 de furnizori stateau la coada sa-si recupereze imediat banii, iar cei peste 27.000 de angajati ii priveau cel putin cu neincredere, daca nu cu ostilitate pe noii-veniti.

In plus, situatia operationala si financiara a Sidex era un cosmar, care justifica perfect situatia dezastruoasa a companiei.

"In ceea ce priveste capitalul de lucru la combinat, imi aduc aminte ca in prima zi l-am chemat la mine pe directorul financiar si mi-a spus ca avem la dispozitie 300 de dolari. Cum poti sa conduci operatiunile unui combinat cu 300 de dolari?!", isi aminteste Chaudhary.

Bancile nici nu voiau sa auda de Sidex, astfel ca atragerea de credite de catre combinat era exclusa. Astfel, indienii au pompat bani pentru asigurarea capitalului de lucru si a demararii primelor investitii pentru modernizarea fabricii.

Capitalul de lucru asigurat de catre grupul anglo-indian LNM a fost de 100 de milioane de dolari, conform clauzelor din contractul de privatizare.

Bani necesari ca operatiunile unui combinat de talia Sidex sa decurga in conditii normale.

"Tot in primele zile, am vazut ca la Sidex era o lista de proiecte de investitii de 600 de milioane de dolari; cand ne-am uitat pe ele, cele mai multe nu produceau valoare adaugata pentru companie, fapt pentru care am renuntat la ele", spune oficialul Mittal Steel.

A fost fixata o prioritate a proiectelor de investitii tocmai in functie de acest criteriu - valoare adaugata, care pana atunci nu era luat in considerare.

"Sidex avea datorii comerciale de 160 de milioane de dolari, iar creditorii voiau sa-si obtina banii imediat inapoi, de indata ce am venit noi. Am inceput sa negociem cu ei pentru a reesalona platile si a conveni noi grafice de plata. Le-am aratat ca ne respectam angajamentele, iar ei isi primesc banii la timp, lucru care s-a si intamplat. Sidex a rezolvat aceasta problema, fara sa aiba nici un proces", explica Narendra Chaudhary.



Prima masura: stop barter

"Dat fiind ca Sidex facea afaceri de tip barter, una din primele masuri pe care le-am luat a fost aceea de a stopa aceste afaceri. Nu facem afaceri de tip barter. De asemenea, combinatul isi livra productia prin traderi (case de comert - n.r.) atat pe piata interna, cat si la export. O alta masura urgenta pe care am luat-o a fost sa renuntam la traderi. I-am readus pe piata mai tarziu, insa pe alte baze", explica oficialul grupului Mittal Steel.

Pentru rearanjarea afacerii Sidex nu a fost nevoie insa de o restructurare in sensul de o relocare a unitatilor de business sau a schemei de management, ci mai degraba de o maximizare a resurselor de productie insuficient folosite si de schimbarea mentalitatii.

"Am facut ca oamenii sa constientizeze ca nu produc tone de ceva, ci lei sau dolari. Astfel, i-am responsabilizat si le-am aratat ca asa trebuie sa vada munca lor. Sa fie preocupati de maximizarea rezultatului cu resursele care le au", explica Chaudhary.

De asemenea, plata salariilor la timp catre angajati a devenit o practica la Sidex, in conditiile in care anterior nici viitorul combinatului si nici al angajatilor nu era prea sigur.

Reducerea personalului de la Sidex era un reflex absolut natural din partea unui investitor privat, care isi orienteaza afacerea catre piata, iar indienii asta au si facut - au orientat Sidex catre piata, inclusiv prin recastigarea unor clienti traditionali.

Din 2001 pana la finele anului trecut, personalul Sidex s-a redus de la aproximativ 27.000 de angajati in momentul preluarii la 18.230 de oameni.

Productivitatea a crescut de la 125 de tone de otel lichid per angajat in 2001 la 300 de tone acum, in conditiile in care nivelul minim din Uniunea Europeana este de circa 500 de tone.

De la 3,7 mil. tone de otel in 2001, Sidex a trecut la o productie de 4,6 mil. tone in 2003, respectiv 5 mil. tone in 2004. Normele Uniunii Europene impun un nivel de 6 milioane de tone.

Combinatul a ajuns la o cota de piata de circa 90 - 95% in Romania, unde livreaza numai o treime din productie, iar restul pe pietele externe. Sidex Galati are de altfel o locatie excelenta, avand la dispozitie portul Galati si fiind in apropierea Marii Negre.

"Aproape de mare inseamna aproape de piata", explica Chaudhary.

Volumul de investitii derulat a vizat tocmai maximizarea resurselor de productie.

Valoarea totala a investitiilor derulate pana acum la Sidex este de 228 de milioane de dolari in proiecte tehnologice si de 30 de milioane de dolari in proiecte de mediu.



Rearanjarea Sidex, fara consultanti

"Redresarea situatiei de la Sidex s-a facut cu experti din grupul nostru din diferite tari, noi aici beneficiind de structura globala. Nu am avut consultanti externi, nu pentru ca nu am vrut, ci pentru ca nu existau pe piata in afara grupului oameni mai bine pregatiti pentru astfel de situatii. Noi am avut o situatie oarecum similara cu cea de la Sidex cu ani in urma in Mexic, unde combinatul respectiv era si el intr-o situatie dificila, iar acum este unul dintre cele mai performante la nivelul intregului grup", explica Chaudhary.



Ca sa ai oamenii aproape, da-le fotbal

De succesul sau insuccesul Sidex depind circa 150.000 de oameni, iar circa 60% din populatia Galatiului si a imprejurimilor sunt direct afectati de activitatea combinatului.

La Galati, nu numai combinatul era in suferinta, ci si echipa de fotbal locala Otelul, care are nevoie de un sprijin financiar solid si stabil in vederea producerii de performante.

De la finele anului trecut, Mittal Steel a preluat si echipa de fotbal, iar suporterii asteapta derularea unor investitii de catre noul proprietar.

Recent, conducatorii clubului Otelul Galati au trimis la sediul central de la Londra al Mittal Steel un proiect de investitii si asteapta aprobarea acestuia.

Este un proiect care cuprinde atat baza materiala, cat si un buget consistent pentru campania de transferuri din aceasta vara.

Planurile conducerii Otelul Galati, patronata acum de Mittal Steel, sunt mari: pana in luna iunie, terenurile si instalatia de nocturna vor fi gata, iar minihotelul si cladirea cu vestiarele vor fi renovate complet, fiind cautat un teren pentru construirea unei baze ultramoderne de pregatire.

Narendra Chaudhary a simtit aceeasi raspundere a comunitatii si in Kazahstan, unde a lucrat inainte sa vina la Sidex Galati.

"Ispat Karmet, combinatul pe care grupul il avea in Kazahstan, avea un rol foarte important in viata comunitatii locale", spune Chaudhary.

"Sa lucrezi la combinat era ca un certificat de garantie pentru comunitate", isi aminteste expatul indian. De-a lungul timpului, companiile din cadrul grupului Mittal Steel s-au implicat in proiectele din cultura, sport, sanatate, educatie in Kazahstan, Africa de Sud sau Romania.



Reteta de management a corporatiei siderurgice Mittal Steel

Si mai sintetic, remedierea situatiilor dificile gen Sidex este prezentata de catre Sudhir Maheshwari, care a facut parte din echipa de negociatori ai LNM la achizitia Sidex.

"Nu exista nici o formula magica la LNM pentru o rentabilizare de succes, doar o buna practica de afaceri, experienta manageriala si dorinta de a raspunde provocarilor. In orice proces de rentabilizare derulat de LNM exista patru aspecte principale. Se incepe prin implementarea celor mai bune practici de la nivelul grupului pentru a stabiliza operatiunile si pentru a identifica zonele cu probleme", spune Maheshwari.

"In al doilea rand, se implementeaza un plan de investitii etapizat cu scopul de a revitaliza facilitatile neproductive si de a aduce o noua infuzie de tehnologie. In al treilea rand, se identifica modalitati de majorare a valorii adaugate. In cele din urma, se porneste de la a da afacerii o orientare catre client si o strategie clara de piata. Nevoile clientilor au fost frecvent ignorate in trecut, productia fiind mai degraba orientata spre volum, decat spre ceea ce vor cu adevarat clientii", adauga strategul indian.

Sidex era un activ, nu numai cu probleme, ci si cu atuuri, dupa cum spune Frank Pannier, director general in departamentul de fuziuni si achizitii al LNM, companie care acum face parte din Mittal Steel.

"Echipamentele erau depasite, comertul se baza pe afaceri de tip barter, o situatie cronica a resurselor financiare si practici gresite in toate zonele de activitati comerciale. Fara sa fie o surpriza, piata domestica a Sidex a scazut dramatic. Datorita situatiei financiare a combinatului, bancile locale si internationale erau reticente de a acorda credite companiei. Dar am putut observa si aspecte pozitive, ceea ce indica faptul ca perspectiva nu era chiar asa de rea. De exemplu, combinatul avea o capacitate de productie imensa, putin utilizata sub aspectul productiei, un portofoliu divers de produse, o locatie geografica favorabila si o forta de munca inalt calificata. Noi investim 350 mil. $, am modernizat si imbunatatit facilitatile combinatului, am intarit echipa de management, am incetat comertul de tip barter, am asigurat furnizorii ca vor fi platiti la timp, regland problema datoriilor comerciale si platind angatilor salariile. Intr-o perioada scurta de timp, compania a facut o intoarcere spectaculoasa. Comparand cu o pierdere operationala inainte de achizitie, Sidex face un profit operational de 52 de dolari pe tona. Am crescut cota de piata interna, recastigand clienti traditionali printre care Renault si Arctic", afirma Pannier.

Managerul Chaudhary si-a indeplinit mandatul la Galati, el fiind deja promovat director de corporate la sediul central al Mittal Steel din Londra, in urma reorganizarii operatiunilor globale ale grupului.



Ce s-au angajat indienii sa faca la Galati

Sidex Galati a fost privatizat in luna noiembrie a anului 2001, cand grupul LNM a preluat de la Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS, actualul AVAS) un pachet de 92% din actiuni intr-o tranzactie de circa

500 mil. $, care a inclus pretul actiunilor si angajamentele de investitii. LNM s-a angajat sa investeasca aproximativ

351 mil. $ in urmatorii 10 ani, din care investitii tehnologice de 175 mil. $ si investitii de mediu de 76 mil. $, sa asigure un capital de lucru de circa 100 mil. $, in timp ce plata pe pachetul de actiuni detinut de stat s-a ridicat la 70 mil. $. AVAS afirma ca a fost achitat numai jumatate din valoarea pachetului de actiuni, in timp ce oficialii Sidex sustin ca angajamentele sunt respectate.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO