• Leu / EUR4.7612
  • Leu / GBP5.3976
  • Leu / USD4.2560
Companii

Lecţiile învăţate de antreprenori: Ţineţi-vă actele în regulă dacă vreţi finanţare bancară şi externalizaţi activităţile la care nu vă pricepeţi

Lecţiile învăţate de antreprenori: Ţineţi-vă actele în regulă dacă vreţi finanţare bancară şi externalizaţi activităţile la care nu vă pricepeţi

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Corina Mirea

1 mai 2015 161

Cei care se decid să înceapă o afacere în România în prezent au o oportunitate mult mai mare decât predecesorii lor din urmă cu un deceniu, spun antreprenorii prezenţi ieri la evenimentul ZF dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Ca antreprenor, am avut tot felul de şocuri, de la deprecierea leului cu 150% până la contracţia buzunarelor la zero în perioada din 2009-2010. Au fost multe încercări, dar poţi reuşi atunci când îţi faci treaba decent într-o ţară unde competiţia nu este capabilă să ia fiecare oportunitate înaintea ta. Nu trebuie să fii foarte deştept. Avem mare noroc că avem şansa de a pleca de la zero pe un joc mult mai corect ca acum zece ani“, a spus antreprenorul Dragoş Petrescu, proprietarul restaurantelor City Grill, un business de aproape 20 de milioane de euro anul trecut.

El a fost unul dintre invitaţii evenimentului „Şcoala micilor antreprenori“, organizat de ZF ieri în Bucureşti în parteneriat cu CEC Bank, CertAsig, Gothaer şi LeasePlan.

La rândul său, Cristian Logofătu, unul dintre fondatorii companiei IT Bittnet System proaspăt listată la bursa de la Bucureşti, a spus că inevitabil, schimbări apar în business, iar rolul antreprenorilor este să se adapteze cât pot de bine la noul context.

„Per ansamblu, lucrurile sunt mai bune faţă de acum cinci ani, pare că prindem viteză într-o direcţie bine stabilită“, a spus Logofătu, care conduce în prezent alături de fratele său o companie cu o valoare de piaţă de 8,1 milioane de lei.    

Pe de altă parte, este greu pentru antreprenorii din companiile mici şi mijlocii să obţină finanţare, în ciuda faptului că băncile sunt „foarte lichide“, a explicat Ramona Ivan, director al Direcţiei Relaţii Externe şi Finanţări Structurale din cadrul CEC Bank. „Nu se vede foarte mult entuziasm în zona antreprenorială, vedem multe proiecte ale IMM-urilor care nu merg mai departe, chiar dacă au primit fonduri europene, spre exemplu. De regulă, ne dau explicaţii de tipul «nu am bani de ipotecă». (…) Sistemul bancar românesc este foarte lichid, ne uităm lung să găsim clienţi. Poate că băncile nu au încercat să înţeleagă businessul. Pre­viziunile arată frumos, dar în viaţa reală totul este mai complicat. Ca om de bancă, trebuie să te pui în locul celor din companii“, a mai spus Ramona Ivan.

 

 

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7612
Diferență: 0,0231
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2560
Diferență: -0,4561
Ieri: 4.2755
Azi: 5.3976
Diferență: -0,1073
Ieri: 5.4034
Azi: 4.2429
Diferență: 0,1558
Ieri: 4.2363