• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Companii

Legea Offshore, care decide soarta gazului de 200 mld. euro din Marea Neagră, a trecut de Parlament, urmează biroul lui Iohannis. Producătorii nu sunt obligaţi să vândă gazul aici, dar statul are drept de preemţiune asupra volumelor

Legea Offshore, care decide soarta gazului de 200 mld. euro din Marea Neagră, a trecut de Parlament, urmează biroul lui Iohannis. Producătorii nu sunt obligaţi să vândă gazul aici, dar statul are drept de preemţiune asupra volumelor

Anul trecut, consumul intern de gaze a crescut cu circa 2%, până la 12,2 miliarde de metri cubi, producţia scăzând la 8,6 miliarde de metri cubi, un minim istoric. Problema este că ascensiunea făcută de importuri s-a suprapus cu scumpirea istorică a gazului.

Autor: Roxana Petrescu

19.05.2022, 18:30 468

♦ Cea mai importantă lege pentru viitorul energetic al României, Legea Offshore, care stabileşte condiţiile de explorare şi exploatare a gazului din Marea Neagră, evaluat azi la 200 de miliarde de euro, a fost adoptată de Parlament, mergând acum spre avizare către preşedintele Klaus Iohannis ♦ Legea nu-i mai obligă pe producători să-şi vândă o parte din gazul extras aici, dar conţine totuşi anumite limitări ♦ Punerea lor în aplicare ridică însă semne de întrebare.

Anul acesta discuţiile pe Legea Offshore au accelerat odată cu intrarea Romgaz, statul român, în proiectul Neptun Deep, printr-o achiziţie de 1 mld. dolari a participaţiei pe care americanii de la ExxonMobil o aveau în acest perimetru. Fiind direct implicat, şi modificarea Legii Offshore de către stat a intrat în linie dreaptă după blocajul din 2018. Principala problemă pentru operatori conţinută de vechiul text era chiar felul în care se împărţeau cantităţile de gaze.

Astfel, în vechiul text „titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora şi/sau aparţinând aceluiaşi grup de interes economic“ aveau obligaţia ca în măsura în care vindeau gaze naturale pe piaţa angro „să încheie contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător.“ Practic, pe vechea lege, jumătate din cantităţile extrase urma să fie vândute în România, aceasta constituind una dintre nemulţumirile majore ale proprietarilor de acorduri petroliere.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787