Companii

Lemarco: Repartizarea cotelor de productie de zahar ne va diminua ritmul de crestere

Lemarco: Repartizarea cotelor de productie de zahar ne va diminua ritmul de crestere
04.05.2007, 14:26 104

Lemarco, unul dintre primii trei jucatori de pe piata locala a zaharului a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 233 mil. lei (66,5 mil. euro), in crestere in lei cu 43% fata de 2005, potrivit informatiilor companiei.
In aceeasi perioada, profitul net raportat de Lemarco s-a majorat de peste 20 de ori, fata de 2005, pana la 19 mil. lei (5,4 mil. euro). "Cresterea profitului se datoreaza atat majorarii pretului de vanzare a zaharului pe piata interna, cat si aprecierii leului in raport cu dolarul", a declarat Dan Popovici, director comercial al Lemarco.
Ca urmare a cresterii cotatiilor de bursa, zaharul a ajuns, la inceputul anului trecut, la preturi de piata in Romania de 25.000-26.0000 de lei vechi pe kilogram, fata de mai putin de 20.000 de lei vechi in 2005.
Activitatea de productie si distributie de zahar asigura 97% din cifra de afaceri a companiei, in timp ce 3% provine din distributia de mobila.
Compania detine fabrica de zahar din Liesti, in care a realizat in ultimii cinci ani investitii de 4 mil. euro. Mare parte dintre aceste investitii au fost directionate catre cresterea capacitatilor de productie, a randamentului de extractie al zaharului, dar si catre reducerea consumului de energie.
"Pentru acest an estimam o crestere a cifrei de afaceri, dar intr-o masura mult mai mica fata de anii anteriori. Ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a repartizarii cotelor de productie pe fabricile de zahar din Romania, fabricii de zahar Liesti i s-a alocat o cota de productie mult mai mica decat are capacitatea sa produca in momentul de fata", a mai spus Popovici.
Potrivit datelor companiei, cota de zahar alocata fabricii din Liesti in acest an este de circa 39.900 de tone, in conditiile in care anul trecut grupul Lemarco a procesat peste 105.000 de tone de zahar. Potrivit informatiilor companiei, Lemarco a solicitat alocarea unei cote de zahar de 70.000 de tone, ceea ce reprezinta in jur de 60% din productia realizata in 2005, de 125.000 de tone.
In 2000, cand actionarii Lemarco au cumparat Zaharul Liesti, fabrica avea o capacitate de productie de 100 de tone pe zi, iar la sfarsitul anului 2005 a ajuns la o productie de 400 de tone zilnic.
In primele noua luni ale anului trecut, rentabilitatea companiei crescuse pana la 11%, fata de numai 3% in perioada ianuarie-septembrie din 2005.
Directorul comercial al Lemarco a mai spus ca printre prioritatile companiei se numara cresterea vanzarilor de zahar ambalat, in detrimentul celui vrac. Daca la inceput Lemarco vindea doar vrac, in prezent compania a trecut pe diferite tipuri de ambalaje, dictate de obiceiurile de consum de pe pietele occidentale.
Compania Lemarco a fost infiintata in 1990 avand capital 100% romanesc si obiect de activitate productia de mobila. Din 1993, compania a inceput sa importe zahar brut si sa-l proceseze in fabricile din Romania. In 2000, Lemarco a achizitionat fabrica de zahar Liesti din judetul Galati, moment in care in structura actionariatului a intrat compania americana Atlanta Corporation, care detine 50% din actiuni.
Consumul de zahar s-a situat in ultimii ani in jurul a 560.000 de tone, ceea ce determina ca valoarea pietei sa depaseasca 250 de milioane de euro. In Romania, fabricile functionale in 2005 au fost Zaharul Liesti (grupul Lemarco), Zaharul Oradea, Zaharul Ludus, Fabrica de Zahar Bod, Zaharul Corabia, Marr Sugar Urziceni si Agrana Romania.

Consumul de zahar s-a situat in ultimii ani in jurul a 560.000 de tone
Valoarea pietei depaseste 250 de milioane de euro
Fabricile functionale in 2005 au fost Zaharul Liesti (grupul Lemarco), Zaharul Oradea, Zaharul Ludus, Fabrica de Zahar Bod, Zaharul Corabia, Marr Sugar Urziceni si Agrana Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO