Companii

Lesaffre: Nu e loc pentru doua fabrici de drojdie

29.11.2004, 00:00 1588

Liderul mondial de pe piata drojdiei pentru panificatie - Lesaffre din Franta cu vanzari anul trecut de 1,2 miliarde de euro - sustine ca nivelul actual al pietei romanesti nu permite constructia unei noi facilitati de productie in Romania. "Cred ca am ratat posibilitatea de a achizitiona o fabrica pe piata romaneasca in urma cu mai bine de patru ani, iar nivelul actual al piatei romanesti justifica prezenta unei singure fabrici de drojdie in Romania", spune Gerard Blin, Managing Director Eastern and Northern Europe al Lesaffre International.
Producatorul turc din industria alimentara Pakmaya detine deja o facilitate de productie a drojdiei pentru panificatie in Romania la Pascani in judetul Iasi. "Consumul intern de drojdie din Romania este indeajuns de mare pentru a justifica productia interna doar cu o singura fabrica, nefiind loc pentru doua", afirma Blin. Vanzarile Lesaffre pe piata romaneasca au depasit anul trecut 6 milioane de euro, in timp ce turcii au vandut de 15,5 milioane de euro.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, una dintre cele doua organizatii importante care reuneste jucatorii din morarit sI panificatie, sustine, la randul sau, ca piata romaneasca nu mai are nevoie de o noua capacitate de productie de drojdie pentru panificatie. "O noua facilitate de productie chiar nu mai este necesara, pentru ca cea a companiei Pakmaya acopera necesarul intern sI furnizeaza sI la export. Competitia pe aceasta piata se va intensifica din 2006, cand vor fi eliminate taxele vamale la importul de drojdie pentru panificatie", spune Popescu. Conform estimarilor Rompan, piata drojdiei pentru panificatie s-a ridicat anul trecut la circa 26 de milioane de euro, avand in turcii de la Pakmaya liderul pietei cu 60%, urmati de Lesaffre cu 30% si un pluton de producatori italieni sI turci de mai mici dimensiuni care isI impart restul de 10 procente din piata.
"In 2005 piata va fi la fel. Nu sunt semnale de crestere, din cauza faptului ca si consumul de paine, atat la nivel mondial cat sI cel din Romania, este in scadere, atragand dupa el si o scadere a consumului de drojdie", sustine Popescu.
Lesaffre detine facilitati de productie in estul Europei in Polonia, Ungaria, Cehia si in Ucraina. "Urmarim cu mare atentie ce se intampla in Ucraina", spune Blin. El nu a precizat care ar fi momentul critic in urma caruia Lesaffre s-ar putea gandi la retragerea de pe piata ucraineana in urma evolutiei politice din aceasta tara insa a precizat ca va colabora cu oricare dintre cele doua formatiuni politice care isi disputa suprematia in Ucraina.
Lesaffre este o afacere de famiilie infiintata in urma cu mai bine de 150 de ani. Compania detine facilitati de productie in peste 30 de tari avand peste 7.000 de angajati.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO