Companii

Libanezii au afaceri de 2 miliarde de euro

Libanezii au afaceri de 2 miliarde de euro

Libanezii au afaceri de 2 miliarde de euro

Autor: Adelina Mihai, Ioana David

17.03.2011, 23:59 846

Investitorii din Liban, cea mai bine reprezentată comunitate dinLiga Arabă pe piaţa românească, au afaceri de 2 miliarde de euro şiau ajuns să controleze din poziţia de lider piaţa farma (A&DPharma), distribuţia de bunuri de larg consum (Top BrandsDistribution şi Interbrands), dar au afaceri puternice şi înindustria alimentară şi agricultură (Caroli, Maria Trading sau AgroChirnogi).

"Lucrez de mai bine de zece ani cu o echipă stabilă şi nu credcă aş mai putea trăi în altă ţară. Ca să fiu mai aproape deRomânia, mi-am ales naş de origine română, dar am şi fini români",a spus Wael El Ghadban, 45 de ani, acţionarul distribuitorului TopBrands Distribution. El Ghadban, de origine palestiniano-libaneză,locuieşte în Bucureşti şi a venit în România în urmă cu 28 deani.

În România există peste 1.400 de firme cu acţionariat libanez,care au peste 10.000 de salariaţi. Cele 1.400 de firme au avutvenituri în 2009 de 6 mld. lei (1,3 mld. euro), conform RegistruluiComerţului, dar lor li se adaugă firme controlate de investitori deorigine libaneză, care administrează însă companiile prin firmeînregistrate în Cipru, Olanda sau Marea Britanie. A&D Pharmaapare cu acţionari olandezi, Interbrands cu acţionari britanici, lafel ca şi Top Brands Distribution. Astfel de companii mai ruleazăcel puţin 800 mil. euro - 1 mld. euro în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO