Companii

Librăriile Diverta aşteaptă votul din mai al creditorilor şi au reuşit să taie 35% din costuri

Librăriile Diverta aşteaptă votul din mai al creditorilor şi au reuşit să taie 35% din costuri

Diverta, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de carte pe piaţa românească, a închis de la începutul anului trecut 13 magazine şi a deschis doar două magazine noi

Autor: Mirabela Tiron

05.04.2011, 23:52 150

Compania Pro Express Retail, aflată în insolvenţă şi careoperează lanţul de librării Diverta, a finalizat anul trecut cu ocifră de afaceri de 21 mil. euro, mai puţin cu 9 milioane de eurofaţă de anul anterior, potrivit datelor Casei de Insol­venţăTransilvania (CITR), administratorului ju­diciar al companiei.

Pentru anul acesta oficialii companiei se aşteaptă la celpuţin o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut.

"Măsurile luate anul trecut, reducerea cos­tu­rilor operaţionalecu 35%, închiderea maga­zinelor neprofitabile precum şistabilizarea pieţei vor influenţa pozitiv evoluţia profituluioperaţional în 2011. Diverta a întreprins acţiuni în toatesec­toa­rele pentru maximizarea profitabilităţii şi pentru anulacesta societatea îşi propune un profit operaţional pozitiv", adeclarat Andreea Anghelof, senior partner al Casei de InsolvenţăTransilvania.

Anghelof nu a precizat ce profit ţinteşte compania anul acestaşi nu a dat detalii legate de profitul sau pierderile înregistrateanul trecut.

Octavian Radu a cerut intrarea în insolvenţă a firmei ProExpress Retail (care operează brandul Diverta) la sfârşitul luniimai anul trecut, în vederea reorganizării judiciare.

Potrivit tabelului preliminar al creditorilor, totalulcreanţelor pe care le au de recuperat creditorii se ridică la 97,3milioane de lei (23 mil. euro), din care Alpha Bank are derecuperat 48,3 milioane de lei (11,5 milioane de euro), iar PiraeusBank aproape 3,9 milioane de lei (0,9 milioane de euro).

În mai anul trecut, înainte de a cere intrarea în insolvenţă acompaniei Pro Express Retail, omul de afaceri a trecut 70% dinmagazinele care operau pe această firmă pe alte patru companii.

Cele mai profitabile magazine au fost înregistrate pe companiileDiverta Expert Retail -Entitate (librăriile din mall Vitan şiPlaza), Diverta Magazin (librăriile din mall Băneasa, Cotroceni,Unirea şi altele), Diverta Millenium (ma­gazinele medii), DivertaBusiness, pe care sunt operate însă doar con­tractele de chirie.Toate veniturile încasate sunt înregistrate pe compania aflată îninsolvenţă, Pro Express Retail, pe care sunt operate doar 30% dincontractele de închiriere ale lanţului de librării.

Diverta, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de cartepe piaţa românească, a închis de la începutul anului trecut 13magazine şi a deschis doar două magazine noi. În prezent, reţeauaDiverta are 50 de magazine.

Retailerul lucrează împreună cu Casa de Insolvenţă Transilvaniala planul de reorganizare, care ar putea fi depus la începutullunii mai 2011. "După depunerea planului de reorganizare,creditorii îşi vor putea exercita votul cu privire la implementareasau nu a planului", au transmis oficialii administratoruluijudiciar.

Când se reorganizează un business

O firmă aflată în insolvenţă se poate reorganiza dacă trei dincele cinci categorii de creditori (statul, băncile, salariaţii,două categorii de creditori chirografari) votează planul dereorganizare, indiferent de ponderea deţinută de aceste categoriide creditori în totalul creanţelor.

Planul de reorganizare este votat dacă prin aplicarea lui sumelerecuperate de creditori sunt mai mari decât în cazul falimentului.Un plan de reorganizare votat poate fi atacat de un creditor lamomentul confirmării planului de către instanţă, dacă acesta vinecu dovezi că planul conţine elemente de nelegalitate. Dacă planulde reorganizare este respins, firma intră direct în faliment, fărăşansa de a propune un nou plan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO