Companii

Liderii celor 17 ediţii anterioare ale anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din economie: În niciun an, OMV Petrom, Hidroelectrica şi Romgaz nu au lipsit din top zece

Autor: Cristina Roşca

23.11.2023, 08:30 329

♦ Care sunt cele mai valoroase zece firme româneşti în 2023? Aflaţi pe 23 noiembrie, la Gala ZF, cel mai important eveniment de business din România.

În 2006, la prima ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din economie, primii zece cla­saţi - actori din energie, telecom şi mediul bancar - erau evaluaţi la 37,7 mld. euro. Anul trecut, ultimul an pentru care momentan datele sunt publice, liderii (tot primii zece) ajunseseră la 44,2 mld. euro evaluare. Asta înseamnă o creştere de 17%.

Ce altceva s-a mai schimbat în mai bine de 15 ani? În top zece apar în 2022 şi companii din IT (UiPath, primul unicorn românesc), din retail (Dante Internaţional, compania-mamă a eMAG, şi Kaufland) şi din auto (Dacia), dar şi un holding antreprenorial românesc (Pavăl Holding, firma fraţilor Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman).

Acest mix mult mai variat este o dovadă clară a modului în care economia a crescut şi s-a dezvoltat, devenind mult mai complexă faţă de perioada 2006-2008, perioadă de creştere economică, de boom chiar, dar pe alte fundamente.

Această diversificare a domeniilor din care provin cele mai valoroase zece companii din economie în perioada 2006-2022 este evidentă şi din faptul că există doar trei constante. Cele trei perle energetice ale României, OMV Petrom, Hidroelectrica şi Romgaz, nu lipsesc în niciun an de la vârf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO