Companii

Liderii companiilor se aşteaptă ca automatizarea să dezvolte forţa de muncă cu 27% în următorii trei ani

Liderii companiilor se aşteaptă ca automatizarea să...

Autor: Ramona Cornea

16.09.2019, 16:22 173

Liderii companiilor se aşteaptă ca soluţiile de automatizare precum roboţii, sistemele care pot învăţa (machine learning) şi procesarea limbajului natural să dezvolte forţa de muncă cu 27% în următorii trei ani, conform celui mai recent studiu Deloitte Automation with Intelligence.

Această creştere reprezintă echivalentul suplimentării cu 2,4 milioane de angajaţi cu normă întreagă în cele 500 de organizaţii care au participat la studiu. Peste jumătate (58%) dintre organizaţiile incluse în studiu au implementat cel puţin o soluţie de automatizare, numărul companiilor care au extins soluţiile de automatizare dublându-se în ultimul an. Conform studiului Deloitte, 8% dintre echipele de management au implementat peste 50 de astfel de soluţii în companiile lor, faţă de 4%, în 2018.

Studiul a efectuat în rândul a peste 500 de organizaţii din 26 de ţări, inclusiv din România.

 ”În România, companiile din domeniul telecomunicaţiilor şi al serviciilor financiare sunt printre primele care au implementat noi moduri de lucru şi noi tehnologii, deşi într-un ritm mai lent decât semenii lor din vest”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener coordonator consultanţă, Deloitte România.

Organizaţiile consideră că principalele beneficii ale tehnologiilor de automatizare şi de tip AI (artificial intelligence) sunt îmbunătăţirea productivităţii şi reducerea costurilor, creşterea acurateţei şi îmbunătăţirea experienţei clienţilor, arată raportul Deloitte.

Deschiderea angajaţilor faţă de aceste tehnologii tinde să crească semnificativ pe măsură ce organizaţiile avansează în cadrul procesului de implementare a soluţiilor de automatizare. De exemplu, 32% dintre liderii ale căror organizaţii sunt în faza de testare a acestor soluţii spun că angajaţii nu sunt deschişi faţă de acestea, faţă de doar 12%, în organizaţiile care implementează sau deja au extins astfel de soluţii.

Studiul Deloitte Automation with Intelligence analizează gradul de adopţie a tehnologiilor de automatizare şi impactul lor asupra forţei de muncă. Acesta a fost efectuat în baza răspunsurilor a 523 de lideri care conduc organizaţii din 26 de ţări cu o cifră de afaceri anuală combinată de 2,7 trilioane de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO