Companii

Liderii din provincie: Povestea afacerilor de peste 1 miliard de euro pe an

Liderii din provincie: Povestea afacerilor de peste 1 miliard de euro pe an

Autor: Ana Raduta

13.06.2011, 21:51 2996

Se spune ca oraexacta in business si in economie, in general, se da de laBucuresti. Aceasta idee, de mult inradacinata in mintile romanilor,este insa doar pe jumatate adevarata. Altfel spus, daca minutarulceasului este la Bucuresti, provincia este cu sigurantasecundarul.

Acolo s-au dezvoltat in ultimii 20 de ani afaceri uriase, care audevenit lideri nationali pe pietele lor si care in multe cazuri audat lectii importante de management si strategie marilormultinationale. Cumulat, liderii din provincie fac afaceri anualede peste un miliard de euro si, mai important, nu s-au simtit nicimacar o data fratii mai mici si mai saraci ai greilor dinCapitala.

Intr-un moment incare Guvernul Romaniei si-a gasit o noua prioritate, respectivreorganizarea administrativa a tarii si transformarea judetelor invoievodate, importanta provinciei pare un subiect mai actual decatoricand. Nu va putea niciodata sa ia stralucirea si opulentaCapitalei, insa ultimii 20 de ani au demonstrat ca, pe alocuri, siorasele de provincie au creat campioni locali care, treptat, audevenit lideri nationali.

Care au gasit o reteta proprie a succesului. Sau, mai bine spus,si-au inventat propriile retete de dezvoltare, conduita, gestionarea banilor si performata, care si-au dovedit valabilitatea si i-autransformat din anonimi in modele de urmat in afaceri. Daca ar fisa vanda acum companiile pe care le-au fondat la inceputul sau lamijlocul anilor '90, ar trai linistiti toata viata. Ar aveasuficienti bani incat singurele lor griji sa fie ce masina nouasa-si cumpere, pe ce insula exotica sa stea la soare sau de cehobby excentric sa se apuce. Citiţi mai mult despreliderii din provincie pewww.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO